|
Eylül 2000'de yayına başlayan Kedigen, yeni yılda tasarımı yenilenmiş ve içeriği genişlemiş olarak yine karşınızda. Siteye birçok yeni bölüm eklendi ve eklenmeye de devam edecek. Bunlardan biri de keditörün köşesi. Bu bölümün ilk yazısını Kedigen'in öyküsüne ayırdık.
Web tasarımını öğrenmeye ilk olarak Temmuz 2000'de, kedime bir site yapmakla başladım. Çakır'ın, Zeytin'in ve Kekik'in resimlerinin ve altında hikayelerinin bulunduğu gayet basit bir site olacaktı. Amaç, web tasarım programlarını ne verimlilikte kullanabildiğimi görmekti. Başlangıç olarak siteye bir isim gerekiyordu ve Çağla sitenin isim annesi olarak Kedigen'i önerdi. Kedigen'e ilk olarak kedilerimin resimlerini koydum, gittiğim yerlerde kedi resimleri çekmeye başladım ve çevremdeki diğer kedicilerle konuşurken bir kedi sitesi yaptığımdan bahsettim. Birden ilgi arttı ve "bizim kedimizi de koysana" önerileri gelmeye başladı. Elimdeki kedi resimlerinin sayısı artınca siteye "Sizinkiler" bölümü eklendi. Birkaç gün içinde bu kulaktan kulağa yayıldı ve resimler arttı. Kedigen'in duyurulmasında ve resimlerin artmasında en büyük katkıyı Papatya yaptı. Kedigen'in dış ilişkiler sorumlusu olarak kedi resimleri çekti, kedicileri buldu ve araştırmalar yaptı. Esrin de kedi araştırmalarımıza yardımcı oldu. Bu gelişmelerle birlikte motivasyonumuz arttı ve şirketimin bu projenin genişletilmesi kararıyla beraber Kedigen'in bir referans sitesi olması yönünde çalışmalarımız hızlandı.
|
Kediler hakkında araştırmaya başlarken, internetteki tüm türkçe kedi sitelerini ve sayısız yabancı siteyi dolaştım. Çok eski çağlardan beri kedinin mistik ve mitolojik gücünü biliyordum ama daha detaylı bir araştırma yaptım. Sonuçta kedi ailesi, kedi türleri, eski Mısır'da Kedi gibi bölümler ortaya çıktı.
Ardından sağlık konusunda araştırmaya başladım. Ancak sağlık konusu veteriner olmayan biri için ne kadar araştırılırsa araştırılsın yeterli olmayacağı için Kekik'in veterineri Vetline'dan Aylin Hanım ile konuştum ve yardım istedim. Aylin Hanım, bana boş vakitlerinde elinden geldiğince yardımcı oldu. Böylece siteye hastalıklar, genel bakım, acil yardım ve aşılarla ilgili ilk bilgiler gelmeye başladı. Siteye yazılar, kitaplar, kedilerle ilgili yazılmış çizilmiş yapıtlar ve kedicilerin ulaşabileceği diğer sitelerin linkleri de eklendi. 4-5 ana başlık altında olan Kedigen eylül ayının ortasında ilk yayınına başladı.
Alt başlıklar arttıkça site yetmemeye başladı ve tasarımı değiştirilerek site genişletildi. Sonuç olarak site, kedigen.com adı altında yayına girdi. Arama motorlarına kayıtlar, kedicilerle yazışmalar derken yurtdışına taşmaya karar verdik ve ingilizce bölümü eklendi. Ancak içeriğin artmasıyla ingilizce bölümünü sonradan kaldırdık. Bu arada kediseverlerin düşüncelerini paylaşmak ve paylaştırmak için siteye forum bölümünü koyduk. Veterinerium ile tanışmamız sayesinde Vet Hekim İlknur Bilgiç foruma gelen soruları yanıtlamaya başladı. Kedigen, basının da ilgisini çekti ve birçok gazete ve televizyon kanalında haber oldu.
Kedigen ile ilgili çalışmalarımız günden güne artarken, kediseverlerin sayısı da katlanıyor. Artık karşınızda tasarımı tamamen değişmiş, içereği daha zenginleştirilmiş yeni bir Kedigen var.
Kedigen'in hikayesi böyle başladı, kedilere karşı duyduğumuz aşırı ilgiden yola çıkarak. Bizim dileğimiz, kedi severlerin ortak paylaşımlarını Kedigen'e taşımak. Çünkü kedi, (tarif etmeye gerek yok, zaten bir kediyle birlikte yaşayanlar biliyorlardır) bambaşka bir yaratık.
Kedigen için bana en büyük ilhamı veren asil ruhlu kedim Kekik'in bembeyaz göbeğinden öpüyorum.
| Konuşankedi Elif Soyer keditor@kedigen.com 20.08.2002
|