Sokak hayvanlarının zehirlemesine ve öldürülmesine tepki gösteren arkadaşlarıyla birlikte Bahçeköy Hayvansever Çocuklar Klübü'nü kuran Burak Özgüner, 7 yaşından beri hayvanlar için çalışan genç bir hayvansever. Ayrıca uzun zamandır faaliyet gösteren Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneğinde de görev alıyor. Konuşankedi, derneğin çalışmaları ve ihtiyaçları ile ilgili olarak BHÇK temsilcisi Burak Özgüner ile görüştü.
Derneğiniz ne zamandan beri faaliyet gösteriyor ve amacı nedir? Derneğimiz 1988 yılında Eva Aksoy'un büyük çabalarıyla kurulmuş, kuruluşundan beri birçok bilimsel ve kültürel faaliyetlere başarılı imzalar atmıştır. Her sorunun önce eğitimle giderebileceğini düşünen derneğimizin temel amacı, sokak hayvanlarının unutulmuş birçok hakkını topluma hatırlatıp, benimsettirmek ve onların yaşam haklarını korumaktır.
Ülkemizde sokak hayvanlarını korumak için neden dernek kurma ihtiyacı var? Son zamanlarda ülkemizde sokak hayvanlarına yönelik şiddet olayları arttı. Bu hayvanların haklarını korumak için harcanan bireysel çabalar, çoğu zaman sonuçsuz kalmaktadır. Tüzel bir kişilik beraberinde ayrıcalığı da getirmektedir. Bu yüzden biz ve bizim gibi hayvan dostları dernek kurma ihtiyacı duymaktalar.
Derneğin başlıca proje ve planları neler? Derneğimizin barınak, rehabilitasyon merkezleri ve hayvanat bahçelerindeki yaşam kalitesinin yükseltilmesi için bir projesi bulunuyor. Bu projenin ön hazırlık ve araştırma kısımları tamamlanıyor. Ayrıca, muhtaç hayvanlara tıbbi yardım, toplumu bilinçlendirme kampanyaları, okullarda eğitim seminerleri, sakat-yaralı hayvanların rehabilitasyonu, kısırlaştırma-aşılama çalışmaları gibi projelerimiz bulunuyor. Maddi olanakların sağlanmasıyla projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği'nin bugüne kadar yaptığı çalışmalar neler? Çeşitli panel ve konferanslar düzenledik. Bunlar;
İnsan-Hayvan İlişkileri Konferansı: (17/11/1989) Prof. Dr. Tayyip Çalışkan - Evcil Hayvanların davranış özellikleri, BİLSAK
Hayvan Yaşamı ve İnsan Konferansı ve Dia Gösterisi: K. Ertop (Eleştirmen Yazar ) - Türk Edebiyatında hayvan figürleri Doç. Dr. Savaş Harmankaya (İ.Ü Edebiyat Fakültesi Prehistorya A.Bilim Dalı) - Anadolu tarihi başlangıcından M.Ö birinci 1000’ e kadar hayvan betimlemeleri Doç. Dr. Selçuk Hülayim (M. Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi) - Selçuklu’da hayvan figürleri Doç. Dr. Önay Sözen ( felsefeci ) – Hayvanı düşünmek
Sanatçı ve Hayvan İlişkileri Paneli: (1989) Yön. Mert Ali Başarır (mizah yazarı ) Katılanlar: Tomris Uyar (yazar, çevirmen), Gülsüm Karamustafa (ressam), Alaettin Aksoy (Öğr. Görevlisi), M. Güleryüz (ressam), İsmail Gülgeç (karikatürist), Tan Oral (karikatürist), Mustafa Eremektar (Mıstık- karikatürist, doğa korumacı)
Birey ve Hayvan İlişkileri Konferansı ve Dia Gösterisi: (16/04/1989) Prof. Dr. Hülmi Türker (İ.Ü Vet. Fak. Beslenme Ana Bilim Dalı) - Kedi - köpek bakımı ve beslenmesi Prof. Dr. Rauf Yücel (İ.Ü Vet. Fak. Cerrahi Ana Bilim Dalı) - Kedi ve köpeklerde acil cerrahi Doç. Dr. Tahsin Yeşildere (İ.Ü Vet. Fak. Patoloji Ana Bilim Dalı) - Zoonoz Hastalıklar Doç. Dr. Ülker Çötelioğlu (İ.Ü Vet. Fak. Fizyoloji Bilim Dalı) - Pet hayvanlarda normal ve anormal davranış kalıpları Dr. Öget Öktem (İ.Ü Tıp Fak. Nöroloji Ana Bilim Dalı) - Hayvan ve insan ilişkileri ve hayvan psikolojisi Dr. Erdoğan Noyan (Nörolog, psikiyatr) - Çağdaş İnsanın Sorunları
Toplum ve Hayvan İlişkileri Konferansı ve Dia Gösterisi: (17/04/1989) Prof. Dr. Doğan Kantarcı (İ.Ü Orman Fak. Toprak İlmi ve Ekoloji A. Bilim Dalı) - Ekosistemlerde doğal denge sorunu İsmet Zeki Eyüpoğlu (Yazar, Felsefeci) - Anadolu Uygarlığında hayvanın yeri, önemi ve insan - hayvan ilişkileri Av. İnci Atlı - Türk hukukunda hayvanların durumu Prof. Dr. İsmet Sungurbey (İ.Ü Hukuk Fak.) - Federal Almanya ve Türkiye’de hayvan haklarının korunması
Hayvanların Davranış Özellikleri ve İnsan ve Hayvan İlişkileri: (13/05/1989) Dr. Öget Öktem
Halka Açık Danışma Günü - BİLSAK (17/10/1989) Katılanlar: Vet. Hek. Seçkin Arın, Vet. Hek. Kadir Özcan, Psikolog Dr. Öget Öktem, Avukat İnci Atlı
Hayvan Koruma Nedir Konulu Açık Oturum - BİLSAK (27/01/1990) Katılanlar: Doç. Dr. Önay Sezen, Masum Türker, Emine Polar, Dr. Aydın Ayaz, Yazgülü Aydoğan, Doç. Dr. Tahsin Yeşildere
Ayrıca Tüyap Çocuk Fuarı‘nda danışma standı (1989), Tüyap Hobi Fuarında Açık Oturum, AKM'de Avcılık, Mezbahalar ve Deney Hayvanları hakkında video film gösterimleri (1992-1993-1996) ve Belgrad Ormanı Gezisi (1990) düzenledik.
Derneğimiz 1998 yılına kadar bilimsel ve kültürel etkinliklere ağırlık vermiş, daha sonra maddi olanakların gitgide azalmasıyla bu etkinliklere ara vererek, ülkemizde artan şiddet olaylarına yönelmiş, bu soruna çözüm aramıştır.Bu etkinliklerin dışında ; Büyükdere ve Bahçeköy‘de aşılama çalışmaları, yardıma muhtaç hayvanlara tıbbi yardım ve veteriner hizmeti, derneğe getirilen kızıl şahin, ebabil gibi kuşların rehabilitasyonu ve yaban hayatı ile ilgili suç duyuruları hakkında çalışmalarımız var.
Diğer derneklerle işbirliği söz konusu mu? Derneğimiz düşünce yapısına uygun olan her dernekle işbirliği yapmaya açıktır. Uyutmaya ve hayvanların denek olarak fakültelere pazarlanmasına karşı, her canlının yaşam hakkına saygısı olan dernek ve vakıflarla işbirliği yapmayı hedefliyoruz. Derneklerin faaliyet alanları işbirliği yapmamızı engellemez. Eğitim ve sokak çocukları, sokak hayvanlarıyla ilgili dernek / vakıflarla işbirliği yapmayı düşünüyoruz. Birlikten kuvvet doğar inancıyla ülkemizde kalıplaşmış olguları daha çok yıkabileceğimize inanıyoruz.
Yardım etmek isteyenler size nasıl ulaşabilirler? Derneğimizin maddi yardımdan çok, manevi yardıma ihtiyacı var. Fakat ara verdiğimiz panel, konferans, diğer projelerin yürütülmesi ve sokak hayvanlarına yardım elini uzatabilmemiz için maddi kaynağa da ihtiyacımız var. Projelerde gönüllü görev almak isteyen yaşamseverler, derneğe maddi yardımda bulunmak isteyenler, derneğimize (0212) 242 35 36 no’lu telefondan ulaşabilirler.
Maddi yardımda bulunmak isteyenler, banka hesabına istediği miktarda bağış yapabilirler. T.C Ziraat Bankası Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği 006366030000009 Sarıyer Şubesi Maddi yardımın sadece para ile yapılmayacağını düşünen derneğimiz süt, makarna, mama, bebek maması, ilaç, aşı gibi yardımlara da açıktır.
Bahçeköy Hayvansever Çocuklar Klübü kadrosu, dernekte aktif mi ? Dernekte ne gibi etkinlikler yapıyorlar ? BHÇK kadrosu, derneğin bir birimi olarak dernkte görev alıyor. Derneğin proje ve çalışmalarının yürütülmesinde, onlar da bizler kadar söz sahibi. Hayvansever Çocuklar kadrosundaki gönüllü çocuk üyeler, derneğin çalışmalarında aktif rol oynuyorlar.
Hayvan Haklarını Koruma yasası yine gündemde. Bazı hayvanseverler yasada birçok eksik olduğunu savunuyorlar. Sizin bu konudaki görüşleriniz neler? Hayvanları Koruma Yasası’ nın şu anki halinde, sokak hayvanları ile ilgili bazı çelişkili maddeler bulunmakta. Bu çelişkili maddelerin giderilmesi için ve diğer yasal pürüzlerin ortadan kaldırılması için yasanın Sn.Hüseyin Hatemi ve Sn. İsmet Sungurbey gibi yaşam hakkına saygı duyan hukukçularımız tarafından düzenlenmesi gerek. Ama bu düzenlemenin bir an önce yapılması gerekmekte. Çünkü yasanın gecikmesiyle birlikte geçen her dakikada onlarca sokak hayvanı öldürülüyor.
Derneğimizin rahatsızlık duyduğu konularda bir tanesi de Orman Bakanlığı’nın çıkarttığı "Av ve Yaban Hayatı" kitapçığında orman köpekleriyle ilgili madde. Çünkü bu madde, ormanda yaşayan köpeklerin av ve yaban hayatına zarar vereceği gerekçesiyle kolayca öldürülebileceğini açıklamakta. Bu madde kalkmadıkça ormanda yapılan zehirlemelerin önüne geçilemez diye düşünüyoruz.
Röportajda ifadeler, aktiviteler, projeler vb. bilgiler bu kadar açıkken böyle ahlak dışı şeylerin yazılması gerçekten üzücü... Ben bunun altında kötüşlükten başka birşey aramam... BURAK
piyasa tam anlamı işte bu
tedavül ha biri eksildi ha birisi fazlalaştı
ho ho ho
bir yılda kaç tane bıldırcın öldürsün üldürülsün diye av komisyonunda kimin imzası var
ho ho ho
Gana ist.fahri konsolusu üyeniz mi peki o kim
ho ho ho
Süsen ile yıllarca birlikte onun teptiplediği düzmece eylemlerinde kim vardı
ho ho ho
Bu birlikteliği kime şirin görünmek için gizlendi
ho ho ho
piyasa rant tedavül
ya bu hay.hak.koruma derneklerinin borsası ne tarafta onuda söylerseniz sevinirim
Sayın BenBilen
Daha iyi soruşturursanız başkanın benim olduğumu öğrenebilirsiniz. Genel Kurulla Başkanlık görevini ben aldım. Birçok kuruluşlarla görüşmemiz devam ediyor. Projelerimizinde gayet net olduğunuda düşünüyorum. Aşağıdaki yorumlarımdada o kişilerden yardım istemek yerine onlara gönüllülük desteği vermemiz gerektiğini vurgulamıştım.
Haykor'un resmi başakanı, dernekler masasına göre Eva Aksoy. Siz ne zaman başkan oldunuz?
Sorun, zehirleme. Bunun önüne geçmiş diğer kuruluşlarla görüşme yaptınız mı? Bazı kişiler/kuruluşlar bazı semtlerde belediyeler ile yaptıkları işbirliği sayesinde bunun önüne geçebildi. Projeleriniz olduğundan bahsetmenize rağmen, ne yapmak istediğiniz hala net değil.
Düşünceler ile yardım alınamaz. Projeler yardıma hak kazanabilir.
Beni projeler ilgilendiriyor. Ona göre destek vermeğe veya vermemeğe karar veriyorum. Görüşmeler, uzun uzun konuşmalar için, çok meşgul kişilerin zaman ayırmasına imkan yoktur. Türkiye'nin genelinde yapılan ve sonuç veren çalışmalar var. Tekerleği yeniden icat etmek yerine, iyi sonuç veren çalışmaları
adapte etmek veya bu çalışma yapan kuruluşlara gönüllü yardım/destek vermek daha etkin olmaz mı? Onlar zaaten para buluyorlar.
Benbilen'in yorumu için yazıyorum. Çok doğru söylemişsiniz. Ben de bir yere yardım ederken sizin gibi sorgularım. Bu en doğal hakkımız. Eğer maddi ya da manevi şekilde yardım etmek istiyorsanız, ( maddi veya manevi hiç önemli değil ) yukarıdaki irtibat numaralarından bizi arayabilirsiniz. Çünkü net ortamında neler düşündüğümüzü, başka ne projelerimiz var, hangi tür davranışlara karşıyız, düşüncelerimiz neler??? ve daha başka düşüncelerimizi yaz yaz, yazmakla bitmez. Eğer bu konuya siz de gönül vermiş bir insansanız, gelin görüşelim... VİLDAN
Herkese Selam,
Ben Vildan. Dernek başkanıyım. Öncelikle toplanma amacımız, sokak hayvanları için çağdaş fikirler ortaya atmaktı. Eray Hanım' ın da dediği gibi Bahçeköy Belediyesi ile ilgili çok uğraşlar verdik... Hatta suç duyurusunda da bulunduk. Biz neden toparlanamadık konusuna gelince... Daha yeni yönetime geçtik. Öncelikle üyeleri bir araya toplamakla başladık işe. Onlara projelerimizin neler olduğunu ve ortada şiddete maruz kalan hayvanlar için neler yapabileceğimizi görüştük. Şu anda hiç gelirimiz olmadığından dolayı, hep cepten harcayarak sokaktaki dostlarımıza yardım ediyoruz. Ayrıca maddi durumu çok iyi olan derneklerle işbirliği yapıyorsunuz da hala neden toparlanamadınız diye bir soru sormuşsunuz... Biz bu üç derneğin de barınaklarını ziyaret ettik. Ama hepsinin de barınak kapasiteleri dolmuş ta taşıyor. Bu nedenle onlardan bir yardım talep etmemiz doğru olmaz diye düşünüyorum. Ayrıca yardım istemek yerine, onlara gönüllülük desteği versek daha iyi olur. Önce konusankedi Burak'ın yönetim de olduğunu yazmış. Belli ki bunu yanlış anlamış. Bu nedenle daha sonra kendisi bunu düzeltti. Kendimize güvenimiz var, ama söylediğim gibi şu anda toparlanıyoruz. Ben Eray Hanım'la da görüştüm. Boşa kürek çekmenin orada ümitsizlik anlamında nitelendirilmemiş kendisi. Sadece orada Bahçeköy'de yapılan tüm çalışmaların boşa gittiğini, çünkü belediyenin ve muhtarın zehirleme yaptığını, aşıladığımız, kısırlaştırdığımız, tedavi ettirdiğimiz ve bebeklikten bu yana büyüttüğümüz köpeklerin öldürülmesiyle bu ifadeyi kullanmış. Bu arada şöyle bir soru da gelebilir. Ben gelmeden size açıklayayım: Bu belediye sahipli, sahipsiz demeden öldürüyor. Bahçeye dahi zehir atıyor... Benbilen, araştırma konusunda söylediklerinize de katılıyorum. Bir dernekle çalışırken biz de böyle yapıyoruz. Ayrıca düşünce yapımıza uymayan dernek7 vakıf veya kişilerle de işbirliği yapmayız. Çevredeki hayvanların zehirlemeleri hepimizi üzen birşey. Önüne geçilmesi de şu aşamada imkansız gözüküyor. Siz de üzülüyorsunuz, peki bireysel anlamda neler yaptınız? Sakın ynalış anlamayın sorgulamak anlamında yazmıyorum, sadece merak...
Sayın Haykor
cafemolada dernek üyesi olarak
gene iyi kararlar aldığınızı umud ediyorum
burada bizlerle paylaşmak ister misiniz
birde herkes merak ediyor
bu derneğiniz başkanı kim diye
şahsınız açıklarsa sevinirim
Sn. Özgüner'ler, Çabalarınız için tebrikler. Eleştiri değil sorular var. Neden bu kadar hassaslaşıyorsunuz?
Cevap vermek yerine, müdafaa, üzülme ve kızma anlamsız. Cevabı bir tuşa basıp okutmak varken, ulaşımın bu kadar zor ve pahalı olduğu bir şehirde, insanları cevap için cafe toplantılarına çağırmak mantığıma hiç sığmıyor.
"Kötü uyarmak" ne demek ? Eğer uyarılmış iseniz kendinizi şanslı bilin.
İş veya özel hayatta, bir beraberlik söz konusu olunca, kişiler, şirketler bir birlerinin geçmişini araştırırlar. Çünkü, geçmişler geleceklerini etkiler. "Olayı kapatalım" demekle geçmiş silinmez. Çocukların "yönetimde olduğu" yazıldı, şimdi onun da doğru olmadığını öğreniyoruz. Başkanınız kim belli değil. Suallere açıklık getirmek başkanın görevidir. Neden meydana çıkmıyor?
Eğer hayvan korumaya gönül verdi iseniz, kimse sizi bundan soğutamaz.
Madem bu kadar büyük mücadele içindesiniz, ki buna inanıyorum, neden sonuç alamıyorsunuz? Hele, mali durumları çok iyi olan isimlerini verdiğiniz üç hayvan derneği ile de bir sonuç alamadı iseniz, senelerdir bir iş yapmamış Haykor size nasıl yardım edecek? Belki diğer derneklere değil kendinize güvenseniz daha verimli neticeler alabilirsiniz.
Ben, size yardım etmeğe değer mi, değmez mi, onu öğrenmek istiyorum. Eray Bey durumu "boşa kürek çekmek" olarak nitlendirmiş. O haldde ne başarmayı ümit ediyorsunuz? Çevrenizdeki hayvanların zehirlenmelerinin önüne geçebilecekmisiniz?
Sevgili gargamel kardeş
Perdita hn gönderdiği mesajda açıkca birisini hedef göstermiş
herhalde az kitap okuyup bol bol BBG evini izliyorsunuz.Kıyaslama olayına gelince tanımadığız bilmediğiniz kişiler hakkında
nasıl yorum yapabiliyorsunuz
Sizin adınızı birisi bir şekilde bir olay
içersinde kullanırsa ve siz bu kişi değilseniz ne fark eder mi dersiniz
Şirinleriniz ne yapıyor onuda anlatınız
Sevgilerle
Afedersiniz ama; kendinizi Uğur Mumcu ya da Abdi İpekçi ile kıyaslayacak ne gibi faaliyetlerde bulundunuz? Sizi tanıyoruz da çıkartamadık mi acaba?
Ayrıca "sakıncalı" sıfatını nasıl üzerinize aldınız? hiçbir yorumda sizin adınızın geçtiğine rastlamadım. Sadece bir yerde Ali bey demiş biri. Herhalde osunuz?
ya da değilsiniz, ne fark eder..
Sayın Özarıkça,
Kedigen üyelerinin email adresleri bizde saklıdır. Kimse kimsenin email adresini göremez. Dolayısıyla size mail atanlar ya sizi tanıyan insanlardır ya da adresinize başka bir şekilde ulaşmışlardır.
Kedigen üzerinden diğer üyelere sadece "özel mesaj" yolu ile ulaşılabilir ki, orada bile mesajlar e-mail adreslerine gitmez, kedigen mesaj kutusunda birikirler.
bilgilerinize,
Özel elektronik postama bazı kedigen okurları tarafından e-mail gelmektedir.Tüm bu gelen e-mailleri özür dileyerek okumadan siliyorum.
Ben kimsenin arkasından şu yada bu şekilde yorum yapmam.Lütfen öğrenmek istediklerinizi Kedigen tarafından herkese açık forumlarda dile getiriniz.Kimse ile de polemiğe girmem.
Ancak sorulan bir soru vardı
Kim dir bu sakıncalı diye ifade edilen kimse
Şayet şahsım ima ediliyor ise bundan övünç ve gurur duyarım.
Çünkü bu ülkede Deniz Gezmişler,Abdi İpekçiler,Bahriye Uçoklar,Uğur Mumcularda birileri tarafından sakıncalı ilan edildi.
Mavi ile yeşilin barışık bir dünya olması dileğiyle
Ben Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği' nden Eray Özgüner. Bahçeköy'de 7 yıl korunmaya muhtaç, yaralı, hasta hayvanların bakımında mücadele verdik. Evimizin bahçesini bir barınak gibi kullanıp, gönüllü veterinerler ve Evsiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği'nden yardım alarak yıllarca bireysel olarak çalıştık. Bahçeköy'de belediye başkanı sürekli hayvan itlafı yapmaktaydı. Defalarca belediye başkanına gittik. Diğer dernekler de çoğu kez katıldılar. Fakat tüm görüşmeler olumsuz sonuçlandı. Belediye başkanı, halktan gelen tepkiler üzerine hayvanları zehirlemek zorunda kaldıklarını söyledi. Çünkü buradaki halk oldukça eğitimsiz ve hayvanları bir canlı olarak nitelendirmiyorlar. Zehirlenmesine de karşı değiller. Ellerinden gelse kendileri bile zehirliyorlar. Bahçeköy Belediyesi hakkında hiçbirşey yapılmadığı konusundaki düşüncelerinize katılmıyorum. Şu anda Bahçeköy Belediyesi'ne suç duyurusunda bulunduk. Elimizden gelen her türlü çabayı da gösteriyoruz... Fakat buradaki mücadele boşa kürek çekmekten başka birşey olmamıştır.
Ben BHÇK' den Burak Özgüner'in annesiyim. O yıllarda Bahçeköy'de verdiğimiz mücadeleyi oradaki yaşyan halka gidip, sorabilirsiniz. Oğlum, o yıllarda bütün gazetelere manşet olmuştu verdiği mücadeleden dolayı ( övgü anlamında söylemiyorum ) Bunu büyüklere ders olsun anlamında söylüyorum. Biz karı-koca devlet memuruyuz. Eşim de bu derneğin denetim kurulu başkanı. Oğlum, 7 yaşından beri harçlıklarını bütün sokak hayvanların harcamıştır. Benim anlamadığım bir nokta var. Bizim derneğimize yönelttiğiniz tepkileri ve soruları yeni yönetim olarak bizim cevaplamamız ne derece doğru olur ? Eski yönetimden biz mi sorumluyuz? Eski yönetimin yamıl olduğu faaliyetlerden çok daha fazlasını yapmak üzere yola çıktık. Bundan sonraki çalışmalarımızı izleyip, umarım bu fikirlerinizden vazgeçersiniz. Biz yeni yönetim olarak bu eleştirilerinize çok üzülüyoruz. Yeni yönetimi merak ediyorsanız, gelin 2 Şubat'ta Büyükdere'de saat 14'de Cafe Mola'da tanışma toplantımız var. Tanışalım... sorularınıza da orada cevap bulmaya çalışalım. Yıllarca Bahçeköy'de bireysel olarak verdiğimiz mücadele sonuçsuz kaldığını yukarıda belirtmiştim. Bu derneğe girmemizin amacı, sokaklarda ger gün can çekişen yaralı, bakıma muhtaç hayvanların yaşam kalitesini yükseltmek ve onların yaşam haklarını korumak ve topluma benimsettirmektir. Eski yönetimle bir probleminiz varsa, ( şahsi de olabilir bu ) bizi ilgilendirmeyi düşünüyorum. Bu nedenle de sizin bahsettiğiniz konular hakkında da bir fikir yürütemiyorum. Umarım bu yazdıklarımdan sonra HYHKD ' ni bu tür yazılar yazıp, bizi olumsuz yönde eleştirmezsiniz. Yanlış anlamayın biz her türlü eleştiriye açığız. Fakat bu eleştiriler, hem bizim yönetimimize olsun hem de bizlerin yapmayı planladığı projelerden soğutmaya yönelik olmasın, daha çok teşvik edici nitelikte olsun. Saygılarımı sunarım...
Bir polemikte adımın geçtiğini öğrendim.Kedigen gibi ticari amaçlı oluşturulmuş sitelerde nickname lerle yazışma yapacak ne yaştayım ne de sosyal konumdayım.Dünya tatlısı ben dahil herkesin severek saydığı babanın adını öne çıkartmana üzüldüm.
Ancak sakıncalı diye bir ifade var o kim?
Dernekten ayrılmamın nedenini annene sor o sana söyler.Süsen ile gizli görüşüp iş yapması bu nedenlerden biri.
Perditanın islak burnundan öptüm
Bu olayın burada kapanması dileğiyle... Daha yeni yönetime geçmiş olan ve hayvanlar için iyi birşeyler yapmak için biraraya gelmiş olan kişilerin bu kadar kötü şekilde uyarılması , çok kötü bir olay diye düşünüyorum...
Biz sadece bu dernekte gönüllü çocuklarız. Eva Hanım da başkan değil. Dolayısıyla cevap vermek gibi bir zorunluluğu olmadığını düşünüyorum. Bahçeköy Hayvansever Çocuklar olarak biz daha önce belediyeyle görüştük, fakat olumsuz cevap alındı. Bizim görüşmelerimizden önce bir grup dernek daha belediyeyle görüşme yaptı. Fakat sonuç hep aynıydı. Bu soruların diğerlerini de dernek yönetimine bırakıyorum. Ayrıca biz çocukların yaşı tutmuyor, fakat biz sadece hayvanların yararına yapılan işlere yardımcı olmak üzere çalışıyoruz. Daha önce Evsiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği, Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği, Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği, ÇEKÜL gibi dernek/vakıflarla biz çocuklar işbirliği yaptık.
Ülkemizin saygın ve ünlü avcısı ve
ilk yaban hayvanlarının
müzesi sahibi birisi ile beraber olan bir dernek başkanının maddi zorluk çekmesine üzüldüm.
Derneğinize mutlaka katkılarda bulanacak başka yiğit avcılar bulursunuz
bu dernek oldukça tartışma yarattı. Eğer bir kuruluş sorgulanıyorsa, "hikayeleri uzatmamak" yerine, sorular açık bir şekilde cevaplandırılmalı. Üstelik, bu kuruluş yardım istiyorsa, her türlü soruyu cavaplandırmak zorundadır.
Perdida, ailenizi müdafaa etmeniz doğaldır, ama burada bir suçlama yok. Yalnızca cevaplanmamış sorular var.
Bilgiye göre icraatınız 1990 senesine kadar, tam 13 senedir, konferanslarla sınırlı kalmış. Oysaki, senelerdir, Türkiye'de hayvanlara karşı yapılan operasyonlarda kan gövdeyi götürüyor! Bu konferanslar ne işe yaradı, lütfen açıklayın. Dostunuz, veterinerler odası başkanı Vet. Hakim Tahsin Yeşildere
neden duruma müdahele etmiyor? Bu kişiden ne gibi "danışmanlık" alabilirsiniz?
Faaliyetlerinize, "maddi olanaklarınızın azalmasından dolayı ara verdiğinize" göre, bu konferansların yüklü bir maddi portresi olsa gerek. Hayvanlar acımasızca katledilirler iken, bu saydığınız sanatçılar ve bilim adamları, bilgilerini halka para karşılığı mı aktardılar? Kaç kişi onları duydu? Eğer, derneğiniz bu konferanslar için ücret ödedi ise, paralar çok yanlış harcanmış! İleride yapmak istediğiniz çalışmaların da ne olduğu açık değil. Parasal veya manevi yardım almanız konusunda ikna edilmiş değilim. Çünkü, son senelerde, hakikaten bir icraat yapan ve destekle daha da iyi çalışabilecek olan kurumlar mevcuttur.
Derneğinizin varlığını ilk defa duyuyorum. Oysaki, Bahçeköy'deki "hayvan sever çocuklar oldukça meşhurlar. Belki onları bünyenize almakla (veya, siz mi onların bünyesine girdiniz?) daha verimli bir çalışma ortaya çıkartırsınız. Yalnız açıklamanızı istediğim bazı noktalar var.
1- Dernek kurmak fedakarlık ve çaba ister. Eva Aksoy'un kurduğu dernek neden "büyük çabalara" mal olmuştur?
2- Neden Eva Aksoy soruları bizzat cevaplandırmıyor da, derneğe yeni giren ve "çocuk" oldukları vurgulanan ve derneğin geçmişini tam bilmeyen bu üyelere açıklama işi düşüyor?
3- Bu çocuklar yasal olarak mı, derneğinizin yönetimindeler? Öyle ise, neden kendilerini "hayvansever çocuklar" rumuzu altında, ayrı bir birim gibi tanımlıyorlar?
4- Bahçeköy belediyesi hayvan zehirlemezi le meşhurdur ve bu faaliyetini devam ettirmektedir. Buradaki "aşılama" çabalarınız ne işe yarayacak? Neden ilkin bu belediyeye biraz insaniyet ve "hayvanların yaşam hakkı"olduğunu öğretmiyorsunuz? Yoksa bunun için de mi paraya ihtiyacınız var?
Derneğinizin bilgileri çelişki dolu. Umarım bu istisnai çocuklar şahsi çıkar amaçlı kullanılmamaktırlar. Çocuklarımızın ve savunmasız hayvanlarımızın korunmasına hep birlikte yardım edelim.
16.01.2003 tarihli özgür hayat gazetesinde Emel Yıldız imzalı
Panter'in Köşesi adlı yazıdan bir alıntı
..
Bir arabanın çarptığı küçük bir sokak köpeğini mahallenin çocukları bakar,iyileştirir.Bir ayağı sakat kalan köpeği buldukları günü doğum günü sayarak kutlamalar yaparlar.Dostlukları,bildiğimiz sevgi,sadakat,çeşitli oyunlar şeklinde sürer.Bir gün okuldan dönen çocuklar uzun zamandır elleriyle iyileştirip baktıkları köpeklerinin yolun ortasındabağırsakları dışarı çıkmış ölüsüyle karşılaşırlar.Belediye sağlıklı bir çevre yaratmak için bütün köpekleri zehirlemiş.
Çocuklar günlerdir geçirdikleri travma yüzünden.......tedavi altında.
Sokak köpekleri paraları ve oyları olmadığı için sürekli öldürülür.Doğanın peşkeş çekilip yok olmasına seyirci kalan bundan fayda sağlıyan başkanların,seçilmişlerin,hiyeraraşinin olmadığı bir dünya için,çocukların ruh sağlığı hiçe sayan bu yöneticilerden kurtulmak için,olanların olmadığı bir dünyayı kurmak için hepimiz bir kelebek kadar da olsa kanat çırpmalı ve bunu fırtımaya çevirmeliyiz.
Şimdi don kişot olarak şunları sormak istiyorum
Hayvan sevgisi denilince yellenmede mangalda kül bırakmayan nice hayvan sever yada derneklerimiz
bunca yıl ne yaptınız
neleri düzelttiniz
Bu hikayeleri ben çok uzatmak istemiyorum... ama, röportajın içerisinde tüm dernek etkinlikleri varken "1989 dan sonra hiç aktiviteniz olmadı mı?" diye sormak en başta garip... Ve, dediğim gibi, adı geçen şahıslardan en biri babam, diğerleri tanıdıklarım... daha fazla bir şey söylememe gerek yok sanırım. peace81'i kesinlikle kimseyle karıştırdığımı sanmıyorum.... Kendisi başkalarının adını kullanabiliyor, ya da zamanında başkalarının imzalarıyla yazışmalar yapmış olsa bile açık adını burada vermeyi doğru bulmuyorum. Herneyse. Olayı uzatmaya gerek yok sanırım. Asılsız bir mesaja net bir cevaptı benimki.
bence gereksiz bir olumsıukluk oluyor burada. birileri çeşitli fedekarlıklar yapıp hayvanlarla ilgli dernek kuruyor, ya da yönetiyor. neden bunu karalamaya çalışıyorsunuz? ya da gerçekten varsa karalanacak bir durum neden açıkça ortaya koymuyorsunuz bunu? mesela bu "asıl sakınılması gereken kisi" nin bir adı yok mu? ileri de biz de derneklerle içli dışlı olduğumuzda kimin kim olduğunu öğrenelim de ona göre adım atalım. cunku belli ki siz birbirinizi tanıyorsunuz ve biz hiçbirinizi tanımıyoruz. saygılar.
Peace 81'in yorumuna ithafen...
A.Aksoy'un kızıyım, M.Güleryüz dostumuzdur, T.Yeşildere gerekli durumlarda danıştığımız bir kişidir. Peace 81'in kendileriyle irtibat kurmadığını ve onların da iddia edilen yorumu yapmadıklarını gayet iyi biliyoruz... Öyle değil mi Ali Bey ??? Bunca yıl sonra halen insanları karalama çabalarınız anlaşılır gibi değil...... ki, siz de bu derneğin yönetim kurulunda bulundunuz. "Hayvansever Çocuklar" peace81 ile muhatap olmaya gerek yok, ki sen de sakınılması gereken kişinin o olduğunu biliyorsun.
1989 yılından sonra dernek merkezi çevresinde ve Bahçeköy'de aşılama çalışmaları yaptık. Diğer derneklerle sokak hayvanlarını rehabilitasyon çalışmalarıyla bugünlere geldik. Ancak kısa bir süre sonra kültürel ve bilimsel etkinliklere yeniden başlayacağız...
Derneğimiz tek kişilik değildir. Birçok yaşamseverin ve aklı başında insanların fikirleriyle çalışmalarımızın ne doğrultuda ilerleyeceğini belirliyoruz. Ayrıca tek kişi olarak tanımladığınız şahsın da kim olduğunu çıkartamadım...
Etobur nickli arkadaş. DOSHAYAD ve diğer bahsettiğiniz kişilerle hiçbir bağlantımız bulunmamaktadır ve kendilerini tanımamaktayız. Söylediğim gibi biz daha yeni yöetime geçtik ...
Öncelikle (Aralık 2002'de)biz daha yeni yönetime geçtik ve herkesin bir anda böyle cephe almasını da anlayamadım. Derneğin tüm yönetimi yeni üyeler. Daha önceki üyelerin ne yaptıkları, kişilerle ilişkileri de bizi ilgilendirmiyor. Ama yine de ilginiz için teşekkürler.
Derneğiniz hakkında daha geniş bilgi alabilir miyiz
a)1989 yılından sonra hiç bir faaliyette bulunmadınız mı
b)derneğinizin üyelik aidatı ne kadardır
c)derneğinizde kaç üye bulunmaktadır
d)Verdiğiniz bazı isimlerle(alaattin aksoy,m.güleryüz,t.yeşildere)görüştüm
hepsinden şu yanıtı aldım aman cocuğum bu kişiden uzak dur,neden
e)evinizde hayvan var mı
tek kişilik dernek olarak
çalışmalarınızda başarılar diler
süsen ve murat ikilisi ile berabeliğinizin devamını dilerken
yönetim kurulunuzdakilerin isimlerinide açıklarsanız seviniriz
Planlıyoruz. Maddi kaynaklarımızı düzenleyince kısa zamanda toparlanacağız. Panel ve konferanslara devam edeceğiz. Sizlerin maddi, manevi desteğiyle olağanüstü projelere de imzamızı atmayı düşünüyoruz...