|
8 aylık kedim, onu her taramak istediğimde kaçıyor, kendini taratmıyor. Ne yapmam gerekir? Kedinizi hergün en az bir defa fırçalamanız; tüy, deri sağlığı ve barsaklarda oluşturacağı tüy toplarını en aza indirmek gibi faydalarından dolayı gereklidir. Fırçalamanın herhangi bir özel yöntemi yok. Ne yazık ki o istemedikçe siz ısrar edeceksiniz ve pes eden siz olmazsanız mecburen pes edip izin verecektir. Eğer şu sıralar onu fırçalamaya ikna edemezseniz ileride daha çok zorlanacağınızı garanti ederim. Kedim 8 hafta önce doğurdu ve bir daha doğurmasını istemiyorum. Bebekler süt emmeyi kestiler. Ne zaman kısırlaştırma operasyonu yaptırmak doğru olur. Kedim, ayrıca doğumdan sonra istahsızlaştı ve devamlı ağlıyor. Kediniz doğuralı 8 hafta olduğuna göre ve yavruları artık emzirmediğine göre kısırlaştırma operasyonu yapılabilir. Fakat söz konusu iştahsızlık ve keyifsizlik bir soruna işaret ediyor olabilir. Kedinizle devamlı ilgilenmenizi, sevdiği yemeklerden vermenizi ve problem devam ederse veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederim. Veteriner hekim bir sağlık problemi olmadığını düşünürse kısırlaştırma operasyonu yapılabilir. Bizim evimizde 6 tane kedi yaşıyor. Biri hariç hepsi beyaz. Bu yüzden tüyleri çok büyük problem oluyor. Bu tüylere karşı ne gibi çözümler vardır? Uzun tüylü kedilerin normalden fazla tüy dökmelerinin sebebi tüy ve deri sağlığını koruyan omega6 ve omaga3 esansiyel yağ asitleri ve biotin yetersizliğinden kaynaklanır. Bu ihtiyaçlarını karşılayan, kedinizin yaşına uygun mamayı tercih ederek, biotin eksikliğıini dışardan takviye ile sağlayabilirsiniz. Eger tüy dökümü ciddi boyutlardaysa kedinizi derhal veteriner hekime götürmelisiniz. Bir diğer tavsiye, kedinizin tüylerini belli sık aralıklarla taramaktır. Sokakta yeni doğmuş, gözleri açılmamış ve daha yürüyemeyen bir yavru kedi buldum. Günde 3 kez dezenfekte edilmiş serumfizyoloji tüpü ile ılık süt vererek beslemeye çalışıyorum. Bugün kedinin üstünden pire ayıkladım. Kedinin sağlıklı beslenebilmesi ve özelliklede bu pirelerden kurtulması için ne yapmam gerek? Oldukça ciddi yoğun ilgi isteyen bir kediniz var. Bu kadar küçük kedi yavrusuna bakabilmek gerçekten zordur. Kedimizin bakım ve beslenmesine gelince: Yavru kediler için özel biberonlar var , onunla çok daha rahat emebilir ve ihtiyacı olan miktarı alabilir. Yavru kediler için özel (tıpkı bebek maması gibi) mamalar var. Bunların fiyatı biraz pahalı gibi gelebilir , ancak bir defa alacağınız mamayla onun emzirme dönemini atlatabileceğinizi unutmayın. Kedinizi emzirdikten sonra kuyruğunun altına doğru bir parça pamukla dairesel hareketler çizerek masaj yapın ki tuvaletini yapabilsin. Yavru kediyi mutlaka sıcak tutmalısınız. Altına sıcak su torbası veya sıcak su dolu bir pet şişe herhangi bir eski örtü ile sararak koyabilirsiniz. Eğer hazır mamayla besleyemem derseniz insan bebekleri için olan ve prematüreler için hazırlanmış bir mama alabilirsiniz. Sütle beslemek onun hem ihtiyacı olan gıdaları yeterince verememek demek hem de sık sık gaz ağrısı çekmesi veya ishal olması demektir. Üzerinde gördüğünüz pireler size geçmez. Pire müdehalesi için de çok küçük. Şu anda uygulayacağınız her ilaç onun için zehirli olabilir. Burada verilen sağlık bilgisi sadece eğitimsel amaçlar içindir ve
bir sağlık çalışanı ile yapılan görüşmelerin yerine geçmesi amaçlanmamaktadır.
Hasta bakımı ile ilgili tüm kararlar hastanın kendi özelliklerini de göz önünde
bulunduran bir sağlık çalışanı ile birlikte alınmalıdır.
12.11.2003
|