Kedigen'in Öyküsü

Üye Adı :
Şifre :
Şifremi Unuttum
Ankara Kedisi

Ankara kedisi, kökeni çok eskilere dayanan ve zaman zaman tartışmalara neden olan, zarif, dünyevi olmayan, güçlü ve dikkafalı bir türdür. Saf ve doğal bir kedi türü olmasının yanı sıra Türkiye’nin ulusal hazinelerinden biri olarak görülür. Ankara kedisi pek çok kişi tarafından orjinal uzun tüylü kedi olarak kabul edilir.

Eski adıyla Angora olan Ankara, ipeksi, zarif desenli ve uzun postlu hayvanların evi olarak bilinir. Ankara kedileri hala Türkiye’nin köylerinde ve kırsal yerlerinde, yüzyıllardır neredeyse hiç değişikliğe uğramadan dolaşmaktadırlar. Bu kadar zaman boyunca hayatta kalmalarını sağlayan özellikleri, oldukça içgüdülerine bağlı ve son derece zeki olmalarıdır. Günümüzde, özgür yaşamak yerine insanlarla yaşamaya alışmış olsalar da, kendilerine özgü güçlü kişilik özelliklerini korurlar. Bir ankara kedisi beslemiş ya da görmüş olan biri bu gerçeği bilir.

Eskiden Angora olarak bilinen Ankara’da ortaya çıkan Ankara kedisi, Avrupa’da görülen ilk uzun tüylü kedi olarak bilinir. 10. yüzyılın başlarında Viking’ler tarafından Avrupa’ya getirildikleri ve bu yüzden günümüz uzun tüylü kedilerinin ataları oldukları bilinmektedir. Bugünkü Ankara kedisi, varlığını 60’lı yıllarda kendisinden Amerika’ya, sonra da Avrupa’ya ithal edilen Ankara Hayvanat Bahçesi gibi kuruluşlara borçludur.

Ankara Kedisi 16. yüzyılın sonlarında bilimadamı Claude Fabri de Peirese ile birlikte Fransa’ya varmıştır. Vücudunun güzel ve oryantel yapısı kısa zamanda popüler olmasını sağlamıştır. 1868 yılında bir İngiliz yazar tarafından, “genellikle boyun kısmında uzun, gümüşe çalan muhteşem ve farklı tüylere sahip güzel bir kedi” olarak tanımlanmıştır. Bu türün beyaz rengi, türünün gerçek temsilcisi olarak görüldüğünden, beyaz kediler için Ankara Hayvanat bahçesi tarafından bir üreme programı başlatılmıştır.

Ankara kedisi, Türkiye’de çalışan Amerikalılar tarafından 1962 yılında tekrar keşfedildi. O zamanlarda tam 45 yıldır kontrollü bir üretim programı uygulanıyordu. Ankara kedilerinin kökeni Türkiye’ye göç edip, büyük olasılıkla Manul Kedisi’nden türemiş evcil kedilerini beraberlerinde getiren Tatar’lara kadar inebilir.

Ankara kedileri çok zeki, cesaretli ve sahiplerine bağlı kedilerdir. Evde çıkılmamış hiçbir dolap, açılmamış hiçbir kapı bırakmayan, kendilerine ait atletik bir zarafetleri vardır. Sosyal ve oyuncu kedilerdir. Oldukça yaramaz (hırçın) olan kuzenleriyle kıyaslandıklarında genellikle iyi huyludurlar. Yaşadıkları coğrafi konum dolayısıyla sudan pek hoşlanmazlar; ki bu durum Van kedilerinde tam tersidir.

Ankara kedisi, sahibiyle hayatınının ve evinin her yerinde birlikte olmak ister. Birlikte yaşadığı kişiye derin bir sevgi duyar ve karşılığında da aynı sevgiyi almaktan hoşlanır. Sahibi nerede olursa olsun ve ne yaparsa yapsın, yaptıklarından haberdar olmak için yanında olur. Sahibini oldukça abartılı sevgi gösterileriyle ödüllendirir, fakat bir kez birşeyi yapmaya niyetlendiği zaman, en akıllı insan bile onu yolundan geri çeviremez. Yaptığı herşeyi ustalık ve çeviklik ile yapar.

Hem erkeği, hem de dişisi harika ve sorunsuz üreyen kedilerdir. Sağlıklı, yapılı kedi yavrularına çok az zorlukla sahip olurlar ve onları yetiştirirken sevgi ve kur yaparlar.
Zeki ve çevik olmasının yanı sıra bazen de çabuk sinirlenen bir kedidir. Sahiplerine istediklerini yaptırmak için onları beceriyle kullanabilecek kadar akıllıdır. Bir Ankara kedisi sahibine oyun oynamayı, susadığı zaman musluğu açmasını ya da tüm dolaplarınızı kilitlemeyi öğretebilir (o küçük patileri inanılmaz derecede yetenekli olabilir).

Ankara kedisinin vücudu uzundur. Uzun bacaklara, uzun bir kuyruğa ve yine uzun ve kaslı, narince yapılanmış bir gövdeye sahiptir. Çok düzgün bir kemik yapısına sahiptir ve zarif bir görüntüsü vardır. Erkek kediler dişilerden büyük olabilir. Uzun bacaklarının arkala tarafları, önlerinden daha uzun olur. Parmaklarının arasında küçük tüyler bulunan, küçük ve yuvarlak patileri vardır. Mevsime göre uzunluğu değişen tüyleri vardır.  Günümüzde pek çok değişik renk tüylü Ankara kedisi vardır. En iyi tüylere sahip Ankara kedileri, genellikle üç yaşını geçmiş kedilerdir. Bakılıp tarandıklarında daha da etkileyici tüylere kavuşurlar. Geniş ve badem şekilli gözlere sahiptirler ve renkleri bakır, mavi, altın, yeşil ve ela olabilir. Geniş ve sivri uçlu, dik kulakları vardır. Orta boyda bir buruna sahiptirler. Kuyruklarını yürürken vücut hizasında tuttukları görülür.

Derleme: Aydın Can Bekoğlu

17.04.2003

İlgili Başlıklar
Kediler, Köpekler, Ördekler... - Vildan Yılmaz
Van kedievi yeni üyelerini bekliyor
Van Kedileri mikroçiplerle takip edilecek
Van Kedilerinin gözleri tehlikede
Gözleri AB’ye bakıyor
    Yorum Yaz

Yorumlar   (18 adet)

Yazan: donepezil

Tarih: 20 Nisan 2008

Saat: 16:37

İşte dünyanın en asil karakterli kedisi...Bırakın diğer hayvan türlerini,bazen davranış ve tutumlarıyla bir insanla muhatap olduğunuzu düşündürecek kadar yerleşik ve sağlam bir kişilik yapısına sahipler. Bu kadar iddialı konuşabilmemin sebebi 14 yaşında yeşil gözlü bir Ankara Kedisi'ne sahip olmam.Evet artık yaşlandı kızım,kendimizi hazırlıyoruz kötü sona.Ama geçirdiğiniz her ana deyecek bir birliktelik tüm aile için.Siz ne kadar uğraşırsanız uğraşın onlar zaten öğrenmek isteyeceklerini kendisi öğrenir,alışmak istediklerine alışır,istemediklerine alışmaz. Uzun lafın kısası o severse sizinle uzun yıllar yaşarlar.

Yazan: ycam

Tarih: 03 Eylül 2005

Saat: 12:59

ben bi ankara kedisini sokakta buldum :( eve götürüp bakımını yaptım ve bu kedilerin diğerlerinden net farkını yaşadım, şimdi bi ailesi var, kedigen aracılığıyla ona bir yuva buldum. geröekten çok özeller.

Yazan: JATU

Tarih: 14 Temmuz 2005

Saat: 13:59

iSTIYORUM AMA BULAMıYORUM:(
Çok mükemmel bir karaktere ve görüntüye sahip ankara kedisiyle aynı şehre evsahipliği yapmak güzel bir duygu .
Bir yavrude ben istiyorum uzun tüylü ama 2 ay oldu halen bir teklif gelmedi:(

Yazan: gizmozmo

Tarih: 05 Mart 2005

Saat: 16:04

Çok tatlılar ya... Bende 1 yaşında ankara kedisine sahibim.Adı Zilli ve ben onu çooook seviyorum...

Yazan: Minerva

Tarih: 08 Temmuz 2004

Saat: 11:58

Bende şanslılardanım. iki yaşında erkek ankara kedim var. İki gözüde mavi ve bembeyaz. Ancak ankara kedisi beslemek isteyen arkadaşları bir konuda uyarmak isterim. Benim kedimin iki kulağıda sağır. Mavi gözlü ve beyaz kedilerde %80 görülebilecek genel bir problemiş. Ben kedim 2,5 aylıkken anladım. En güzel uyurlarken test etmek. Çünkü başka türlü anlayamıyorsunuz. Doğrusu bunu söylerken sağır kedi almayın demek istemiyorum. Sadece bunu bilerek hareket edin çünkü onun hayatı evin içinde normal kedilerden farklı değil. Sadece bahçeye salamıyorum. Çünkü heran bir araba altında kalabilir. Bunu dışında oda bende hayatımızdan çok memnunuz. Diğer kedilerimle mutlu mesut yaşıyoruz. :)

Yazan: thalia92e

Tarih: 29 Mayıs 2004

Saat: 19:15

ÇOK ŞEKERLER BİLİYOR MUSUNUZ BENDE 1,5 AYLIK BİR ANKARA KAEDİSİNE SAHİBİM ÇOK YARAMAZ VE ÇOK TATLI ADI ŞIMARIK... ONU ÇOKKKK SEVİYORUM ;)))

Yazan: kittyipek

Tarih: 04 Şubat 2004

Saat: 17:22

ÇOooooooooooooook tatlı kediler inannın bende istiyorum annemi kandırdık alıyoruz mutlaka alın şiri yaratıklar işte nolcak........

Yazan: Cotton

Tarih: 27 Ocak 2004

Saat: 21:15

Benim de Ankara kedim var.1,5 yaşında ve dünyalar güzeli bir kız.Cinsinin bütün özelliklerini taşıyor.Onu çooook seviyoruz

Yazan: 123690

Tarih: 10 Aralık 2003

Saat: 13:11

MIRHABA 6 aylık bir Ankara kedim var.işhallah herkes bir ANKARA KEDİSİ bakabilir.Bu zevke erişe bilir.

Yazan: Odil

Tarih: 14 Eylül 2003

Saat: 13:23

Ben de bir Ankara kedisi sahibiyim. Güzel kızımı E kartlar sayfasında yatakta uzanırken görebilirsiniz

Yazan: burku

Tarih: 31 Ağustos 2003

Saat: 18:53

severim

Yazan: yokoono

Tarih: 17 Ağustos 2003

Saat: 15:28

benim de bi ankara kedim var. kızıma tam anlamıyla aşığım. kedilerin hepsi zeki ama en zekileri Ankara kedisi.. benimki şarkı söylemeyi çok seviyo. tam bir Beatles hayranı

Yazan: banof

Tarih: 22 Nisan 2003

Saat: 14:01

Benim de iki Ankara ve bir de Van kedim var.Bence muhteşem varlıklar.Şimdi de bir tane Birman kedisi istiyorum.Onu anneme vereceğim.Birman Kedisi yavrularını dağıtmak isteyenlere duyurulur...

Yazan: Sencer

Tarih: 21 Nisan 2003

Saat: 11:32

Sekiz aylik, sevimli ve hareketli ve tabi yakisikli bir Ankara kedim var. Gozleri mavi .. Ona guzel bir kız arkadas bakiyorum..

Yazan: irem

Tarih: 20 Nisan 2003

Saat: 23:07

ankara kedileri kadar zeki başka kedi yoktur herhalde ellerinde oyuncak oluyor insan.benimde ankara kedim var,harikalar hırçınlılıklarına bile değiyor.

Yazan: minnoş başak

Tarih: 19 Nisan 2003

Saat: 13:56

Benim kedimde ankara kedisi.Ama şu an bir sorunumuz var.Kızım bir arkadaş istiyor.yakışıklı beylere(ankara beylerine)duyrulur

Yazan: tılsım_Rouge

Tarih: 17 Nisan 2003

Saat: 19:20

ayrıca espri yeteneğinden bahsedilmemiş.. Çok kunuşkan, çenesi düşük oluyorlar. Kahvenizi yudumlarken söylediklerinize cevpa veren bir kedi gibisi yok.

Yazan: Ofisten

Tarih: 17 Nisan 2003

Saat: 14:00

Ah ah.. dunyanin en guzel kedilerindendir Turk Ankara Kedisi. Ilk firsatta safkan bir Ankara Kedisi edinecegim ve belki de yetistirmeye baslayacagim!
Selamlar
Beliz Cehreli

Sayfa başına dönmek için tıklayın
  acelebi - Melike Öner'i...
  luckiya - Pina'ma Mektu...
  luckiya - Narçin Koşder...
  luckiya - Kediler Ölmez...
  maiamelike - Kedigen'in...
Kediler Ölmez, Onlar...
“Kediler ölmez onlar sadece giderler ve bir daha geri gelmezler...”   Böyle diyordu yıllar önce okuduğum bir yazıda... Devamı >>
Pençeli Paylaşımlar
Pençemiz, 9 ayını doldurdu. 21 günlükken evimize gelmişti. Kızımız Cemre, annesi Pençe'yi  beslemeyi reddettiği içi... Devamı >>
Bir Kaşık Paspas, Bi...
'Birden fazla kedi olur mu evde?', 'Bizimki, yeni geleni kabul etmedi geri vermek istiyoruz', 'Yeni bir kedi geldi, eski... Devamı >>
Köşegen Yazarları
Köşegen- Hasan Öztürk - T...
Hacer Kaya - Bencilliğin ...
Zeynep Balkay - Onlar ve ...
Erol Onur - Gitme Zamanı
Vet. Hek. Hakan Boyar - K...
Fadime Yalçınkaya - İnek ...
Bahadır Altay - İranlı
Aydın Can Bekoğlu - Bidon...
Seda Becer - Nedeni Bilin...
Erdal Kaplanseren - Çocuk...

COPYRIGHT © 2000. Her hakkı saklıdır.