Üye Adı :
Şifre :
Şifremi Unuttum
Mısır Mau Kedisi

Antik Mısır dilinde Mau, kedi demektir. Bu güzel ve çekici yaratığı incelemek yaşayan bir kutsal kalıntıya bakma şansı demektir.

Mısır Mau kedisinin geçmişini incelemek uygarlığın başlangıcına, insanlarla kedilerin arasındaki ilk bağın kurulduğu zamana yolculuk etmek gibidir. M.Ö. 3000 yılından kısa bir süre sonra yapılmış Mısır resimleri, kedileri balık avlanmaya yardım eden, avlanan ve fare yakalayan evcil hayvanlar olarak gösterir. Nil nehri üzerinde bulunan Teb şehrinde, yaklaşık M.Ö. 1400 tarihlerinde yapılmış olan çeşitli duvar resimleri, benekli kedileri ördek avı gezilerinde rol alırken tasvir eder. Bu resimlere göre Mısır Mau kedileri yabani av kuşlarını bataklıklardaki saklanma yerlerinden çıkarmakla ve bir başka daha az mümkün olan hikayeye göre, geri getirmekle görevliydiler.

Kedi kafalı Mısır tanrıçası Bastet dişiliğin, özellikle de çocuk doğurmanın sembolüydü. Onun temsilcileri olan kediler de kutsal varlık olarak tapıldılar, kanunlar tarafından korundular ve bu dünyadan göçüp gittiklerinde de pek çok yas tutan insanı geride bıraktılar. Bir kediyi kasıtlı bir şekilde öldüren insanlar çabuk ve acımasız bir ölümle cezalandırıldılar. Kazayla bir kedinin ölümüne neden olanlar ise rahipler tarafından belirlenen inanılmaz büyük para cezalarına çarptırıldılar. Bir insanın kendi kedisi öldüğü zaman, sahipleri de bir yas işareti olarak kaşlarını traş ederlerdi ve dostlarını kendi elleriyle mumyalayıp, kediler için ayrılmış kutsal ve çok önemli mabetlere gömerlerdi.

Türün Kökenleri
Teb’deki daha da eski (M.Ö. 1850-1650) bir mezar içinde sırla kaplanmış topraktan yapılmış benekli bir kedi heykelciği bulundu. Mısır Ölüler’in Kitabı, noktalı bir kedinin bir yılanı ya da sürüngeni öldürdüğünü gösteren pek çok papirus içerir. Ünlü Mısır Ölüler Kitabı yaklaşık M.Ö 1100 yıllarında yazılan ve çeşitli “büyüler” sayesinde ölümden sonraki yaşama geçişi güvenli sağlayan bir eserdir.

Mısır sanatında çizgili tekir gibi diğer türler yaygın olduğu halde, benekli kedinin varlığını ve yaygınlığını kanıtlayacak kadar çok eser günümüze dek ulaşmıştır. Afrika vahşi kedisi zaman zaman benekli türlerle ortaya çıkar, bu da Felis libyca’nın Mau kedisinin kökeninin en azından bir kısmı olduğunu gösterir. Uzmanların görüşü, yukarıda belirtilen tarihi kalıntılar arasındaki zaman diliminde bu kedilerin avlanma, dostluk ve Tanrıça ayinleri için tamamen evcilleştirildiği yönündedir. Böylece, Mau türünün yapı taşları yaklaşık 3500 yıl geriye uzanır diyebiliriz.

Mau kedisi artık kuzey-doğu Afrika’da yaygın bir evcil kedi türü, ayrıca Kaire’de de hala rastlanılan tanıdık bir sokak kedisi. Türün Batı dünyasında tanınmasını sağlayan ise Prenses Troubetskoy adında bir Rus prensesi. Herşeye müdahele etmeye bayılan bilim adamları bu asil kedinin huyunu değiştirip daha medeni yapmaya çalıştılarsa da başarılı olamadılar. Çünkü Mısır Mau doğal bir kedi türüydü; vahşi ve tetikteydi. Ayrıca diğer kedilerden daha sert tabiata sahipti ve yabancı ortamlarda müthiş huzursuz oluyordu – şovcuların işine gelmiyordu açıkcası.

Özellikleri
Mau’nun belirgin özelliği fonuyla kontrast oluşturan benekli tüyleridir. Koyu noktaları yuvarlaktırlar ve eş aralıklarla dizilmiştir. Bu ideal ölçüleri olsa da genellikle rastgele dizili olurlar ve bazen çizgi oluşturabilirler. Bacaklar ve kuyruk daha koyu bir renk ile çizgi çizgidir.

Mau’nun vücut tipi dayanıklı, fakat uzun, orta boy, zarif ve kaslıdır – Habeş kedisinde olduğu gibi. Genel izlenim ortaya her an tetikte, enerjik ve hükmeden, asil bir görüntüsü çıkartır. Arka bacaklara önlere oranla daha uzundur. Patileri oval şeklindedir. Orta uzunluktaki kuyruğu tabanda kalın, ucuna doğru hafifçe incedir. Kafası hafifçe yuvarlatılmış, iyi yapılı bir üçgen şeklindedir. Alın, yanak ve profil çizgileri zariftir. Kulakları geniş ve tetiktedir; birbirinden oldukça ayrıdır, tabanları kalın uçları hafif incedir. Gözlere geniş, badem şeklindedir ve yukarıya, kulaklara hafifçe eğimlidirler. Tüm tüy renkleri için ideal göz rengi üzüm renginde olanıdır, ama kehribar rengi olanı da yaygındır. Tüyleri parlak, ipeksi ve güzeldir, fakat yoğundur ve dokunulduğunda yaylanır. Orta uzunlukta olur.

Eski Mısırlılar’ın “bokböceği” işareti olarak anılan “M” şekli kafasında belirgin olmalıdır. Tüy deseni noktalar arasında dengeli bir kontrast oluşturur. Dört farklı renk çeşidi bulunur: gümüş, bronz, duman ve kurşun.

Tabiatı
Mau, bol egzersiz isteyen, inanılmaz derecede aktif ve çevik bir kedi olmasının yanında kendi başına bırakılmaktan da hoşlanmaz. Bu kedi için ideal bir ev türü, güneşten ve yağmurdan korunan geniş çatılı, bahçeli bir evdir (Gerçi bu bizim için de ideal bir ev türüdür.) Nasıl olursa olsun Mau ev içinde bırakılmamalıdır, hareket sağlanmalıdır. Çok zekidir ve hafızası da çok iyidir; kendine mandallanmış kapıları ve pencereleri açmak gibi pek çok numara öğretecektir. Mau kedisi kendini bir kişiye bağlar ve genellikle o kişiyi kollar ve yabancılardan korur. Sesleri çok güçlü değildir, alışılmış konuşma şekilleri bir cıvıltı gibidir.

Bakımı
Sadece ölü tüyleri ayıklamak için hafif bir tarama gerekir, fakat böyle yakışıklı tüyleri her zaman güzel tutmak hoş olacaktır, ayrıca Mau da ilgiden hoşlanır. Söylenilene göre erkek Mau’lar da dişiler kadar yavrularla ilgilidirler ve onları eğitirler. Yavru kediler de doğdukları andan itibaren benekli tüylerine kavuşurlar.

Çeviren ve Derleyen: Aydın Can Bekoğlu
Kaynaklar:
The Encylopedia of Cats, Michael Pollard
Cat Fanciers' Web Site,
Egyptian Mau, Carolyn Osier

21.07.2004

Yorum Yaz

Yorumlar   (16 adet)

Yazan: Veterinerrr

Tarih: 24 Mart 2008

Saat: 19:22

Kedileri her zaman sefmisimdir aslında tüm hayvanları ...:) ama içlerinde en asili mısır mauları ve bu asillik onlara çok yhakışıoo :) hayvanları seviyorusss:]

Yazan: tek gözlüm

Tarih: 15 Şubat 2006

Saat: 10:42

Geçen yıl ocak ayında küçük bir yavru kedi etrafı kar dolu bir minibüsün altından bana bakıyordu. Ben yürüdükçe miyavladı. Ben durdum sustu. Açtı belli. Aldım dayanamadım. Hala bende. ve o bir Mau. Şanslıyım. Çok özgürlükçü ama. Çok miyavlamaz benim kızım. Yazında tek gözü kör bir tekiri sahiplendik. Çok tatlı benim kızlarım. böyle bir sevgi yok yaaa:)

Yazan: taylankilic

Tarih: 29 Ağustos 2005

Saat: 17:45

acaba bu kedilerden nerede ve nasıl bulabiliriz

Yazan: Boncukpati

Tarih: 25 Haziran 2005

Saat: 11:35

gerçektende mısır mumyalarına benziyor

Yazan: katyonak

Tarih: 30 Ekim 2004

Saat: 20:52

sokakta bulduğum kedişimin bir tekir kırması olduğunu sanıyordum. kafasının üstündeki o M şeklini ve kocaman bazem gözlerini çok sevmiştim. Ama yazıyı okuduktan sonra anladım ki aslında o bir mau kırması :) canım beniim şimdi onu daha iyi tanıyorum.

Yazan: Aydın Bekoğlu

Tarih: 05 Ekim 2004

Saat: 09:52

Her kediye olduğu gibi sevgiyle.

Yazan: mevaeringen

Tarih: 05 Ekim 2004

Saat: 01:17

Bu Mau lara nasil davranilmasi lazim.

Yazan: Aydın Bekoğlu

Tarih: 04 Ekim 2004

Saat: 10:08

Bolca sevgi, kararında ilgi, düzenli bakım ve bir avuç da oyun katarsanız kediniz ağzınıza layık olur ;)

Yazan: mevaeringen

Tarih: 04 Ekim 2004

Saat: 01:09

3sene once oglum eve cins oldugunu soyleyip bir kedi yavrusu getirdi. Bakinca bu gercek bir Tekir dedim ama yazinizi okuyunca benimki gercek bir Mau. Bunlara ozel birseyler mi yapmak gerekiyor?

Yazan: nesli4

Tarih: 28 Temmuz 2004

Saat: 15:07

evimdeki kedim (lilo)buyuk ihtimalle bir mau.. Daha cok bilgi rica edecegim onun ozel bir kedi oldugunu anlamistim...nesli4@yahoo.com

Yazan: __ece__

Tarih: 23 Temmuz 2004

Saat: 20:57

çok sarsıcı bir güzelliği var. çok asil görünüyor ama benim tombik kedim ondan daha tatlı!!!...canım kedim benim.bu arada sana bir masajım var kediciğim. şans seni çok seviyorum. evet artık seni sevdiğimi herkes biliyor...

Yazan: pati_erez

Tarih: 30 Ağustos 2003

Saat: 18:39

Benim Kedim aynı bu sayfadaki pisike benziyor. Diğerlerini bilmem ama Pati çokoyuncu. Şu aralar anne olmaya hazırlanıyor. Benim Canım arkadaşım. Okumayı bilse de okusa. Onu çok seviyorum.

Yazan: mükerrem güven

Tarih: 05 Ağustos 2003

Saat: 14:31

Çöl ortamına uyum yaparken mi, tüyleri kısalmış dersiniz?
Minyon ama kendini leopar sanan bir havası var; yoksa iri bir kedi midir?
Arap kadınlarının sürme tutkusu bu gözlere özenti midir dersiniz...........

Yazan: kalender

Tarih: 10 Mayıs 2003

Saat: 21:38

asil ve cevik bir gorunumu var. dogrusu hos diyebilirim :) sevdim bu kediyi :)

Yazan: fatmanursen

Tarih: 19 Mart 2003

Saat: 14:16

bence çok ürpertici bir kedi türü bu gördüğümde şok oldum ama biraz daha bilgi verirseniz iyi olur çunku ilginç bir kedi

Yazan: siyam kedisi

Tarih: 10 Aralık 2002

Saat: 23:03

Verdiğiniz kedi türü çok asil ve ayrıca bu kedi hakkında başka hikayeler varsa bana bildirirmisiniz adresim aykedisi_92@kahkaha.com

Sayfa başına dönmek için tıklayın
  kara_çocuk - Gizem Akbu...
  seker_kedicik - Beykoz ...
  SELİN_ - Aycan Fıratlı'...
  bellacullen - Dilara De...
  lowe-cat - Melek Kahram...
Kediler Ölmez, Onlar...
'Kediler ölmez onlar sadece giderler ve bir daha geri gelmezler...'   Böyle diyordu yıllar önce okuduğum bir yazıda... Devamı >>
Pençeli Paylaşımlar
Pençemiz, 9 ayını doldurdu. 21 günlükken evimize gelmişti. Kızımız Cemre, annesi Pençe'yi  beslemeyi reddettiği içi... Devamı >>
Bir Kaşık Paspas, Bi...
'Birden fazla kedi olur mu evde?', 'Bizimki, yeni geleni kabul etmedi geri vermek istiyoruz', 'Yeni bir kedi geldi, eski... Devamı >>
Köşegen Yazarları
Köşegen- Hasan Öztürk - T...
Hacer Kaya - Bencilliğin ...
Zeynep Balkay - Onlar ve ...
Erol Onur - Gitme Zamanı
Vet. Hek. Hakan Boyar - K...
Fadime Yalçınkaya - İnek ...
Bahadır Altay - İranlı
Aydın Can Bekoğlu - Bidon...
Seda Becer - Nedeni Bilin...
Erdal Kaplanseren - Çocuk...

COPYRIGHT © 2000. Her hakkı saklıdır.