Kedigen'in Öyküsü

Üye Adı :
Şifre :
Şifremi Unuttum
Maine Coon Kedisi

Eğer herhangi bir kedi bütünüyle Amerikan kedisi olarak anılabilirse, o da kesinlikle Maine Coon’dur. Bu doğal ve köklü Amerikan türünün kökeni hakkında kimi pek olası olmayan, kimi de genetik olarak imkansız pek çok efsane vardır. Pek muhtemel olmayan efsaneler kategorisinde, Marie Antoinette’nin 1789’da Fransız İhtilali’nin başında Amerika’ya kaçmayı planladığı ve sahip olduğu şeyleri önceden yolladığı da vardır. Bu eşyalar arasında pasta sever kraliçenin İran ve Ankara kedilerinin de olduğu ve sonradan bahsi geçen kedilerin Amerikan yerli kedileri ile kaçıp çiftleştikleri, dolayısıyla da sonuç olarak Maine Coon’u oluşturdukları söylenir. Ortaya çıkan bu kedilerin etrafa cingöz cingöz baktıkları dönemin rivayetleri arasındadır.

Türün Kökeni
Ne yazık ki, bir evcil kedinin ve bir rakunun aşık olarak, türe ismini veren orijinal Maine Coon kedi yavrularını dünyaya getirdiklerine dair romantik masalın ya da teorinin doğruluğu hakkında herhangi bir kanıt yoktur. Düşünülecek olursa, bilimsel olarak da böyle bir çapraz türlü çiftleşme imkansızdır. Bundan biraz daha az olası bir başka teori de, bir evcil kedi ile güney Kanada’dan orta Meksika’ya kadar yayılmış noktalı vahşi erkek vaşağın (Felis rufus) çiftleşmesidir.

Teoriler biter mi? Bitmez tabii ki. Bir başka teori ise, aslında ilk Maine Coon’ların MS. 1000 yılı dolaylarında Kuzey Amerika’ya gelen Vikingler ile karaya pati basmış Norveç Orman Kedileri olduklarıdır. Bu hikayeyi destekleyecek tek veri, ünlü Norveçli kaşif Leif Eriksson’un ya da takipçilerinin güneydeki Vinland’a giderken yolda Maine’e uğramalarıdır. Yine, Coon adında bir kaptanın, 19. yüzyılın başlarında Kuzey Amerika’ya yanında Ankara ya da İran kedileri getirdiği söylenir.

Her ne kadar kaptanın adı bir muamma olsa da, böyle bir teori Maine Coon’un en olası ve basit açıklaması olacaktır: ilk kolonistler zamanından nesiller boyu yetişmiş evcil bir kısa tüylü ile sonradan ithal edilmiş kaçak bir uzun tüylünün kazayla çiftleşmesi.

Dayanıklı Tür

Maine Coon kedisinin tarihi de kendisi gibi görkemlidir. Bu tarihte yer alan efsaneler kendisini zaman zaman 18 kg olarak bile anlatmıştır. Bu da diğerleri gibi pek mümkün değil; çünkü o zamanın şartlarına göre neredeyse vahşi tabiatta öyle bir cüsse-kilo oranı yapıp sağ kalmak zordu. Bu türlerin normal ağırlığı 5 ile 7 kilo arasındadır, ki bu da Maine Coon’u fiziksel olarak en büyük türlerden biri yapmaya yeter.

Ne var ki, kesin olan birşey de Maine Coon’un bir şov kedisi olmadan önce nesiller boyu çok sevilen bir çiftlik ve ev kedisi olduğudur. Çevikliği, kahramanlığı ve dayanıklılığına dair olan ünü çok yerindedir. Tıpkı içinden çıktığı toplum gibi, o da güçlü ve dayanıklıdır. Bir Maine Coon kedisi, çetin kış şartlarında bile hayatta kalabilmek için evrimleşmiştir.

Maine, Amerika’nın en kuzeydoğusunda, Kanada sınırında yer alan, yılda 211 cm kar yağışı alan çok soğuk iklimli bir yerdir. Böylece Maine Coon’un uzun tüylere ve sağlam bir yapıya sahip olması şaşırtıcı değil.

Sırtındaki ve yanlarındaki sert koruyucu tüyler ekstra yalıtım sağlarken, göbeğindeki yumuşak tüyler kar ve buz için bir battaniye görevi görürler. Arasındaki tüylerle büyük patiler, bu türün buzu ve karı rahatlıkla aşmasını sağlar. Büyük ve kedilere göre bile alışılmadık manevra kabiliyetine sahip kulakları, en ufak sesleri ve minik avların ayak seslerini yakalar.

Özellikleri

Bu kadar uzun ve köklü bir soyağacına sahip olan bir tür olarak pek çok renk çeşidi ve tüy deseni vardır. Bununla birlikte orjinal ve gönüllerin sevgilisi olan gerçek Maine Coon, klasik esmer tekir olanıdır. Bu desen ve pofuduk kuyruk, bir kuzey ve orta Amerika’nın yerlisi olan bir memeli hayvana, yani rakuna benzer. Şüphesiz bu afacan varlığın ismi de kedinin isminin evrimleşmesine katkıda bulunmuştur.

Maine Coon geniş, yapılı, sağlam ve kaslı bir kedidir. Düz, kabarık tüyleri ağırdır fakat dokunulduğunda ipek gibidir. Kafasında ve omuzlarında kısa, diğer bölümlerinde uzun tüylere sahiptir. Geniş bir göğüs, seviyeli bir sırt ve uzun bir vücut bu güzel kafayı taşır. Adeleli bacakları mesafelidir. Büyük, aralıklı gözleri berrak ve cingöz bir ifadeye sahiptir. Kulaklarının da içinden tüy çıkar.

Huy

Maine Coon kedileri mükemmel ev kedileridir. İyi huylu, sessiz, uyum sağlayabilen ve eğlence seven bir tabiatları vardır. Genellikle ailede bir bireyi kendilerine favori olarak seçerler. Böylesine bir geçmişi olan kedilerde bekleyeceğimiz üzere şampiyon avcılardır ve gerçekten dışarıya çıkma ihtiyaçları vardır.  Belki de eski yarı-vahşi tarihlerini yansıtarak uyumak için en alışılmadık yerleri ve pozisyonları seçerler. Ayrıca soğuğa da diğer kedilere nazaran daha bir aldırmaz tavırla yaklaşırlar. Bazıları patilerini kullanmakta çok usta olurlar. Patilerini suyla oynamak ve hatta kimi zaman yemek yemek için bile kullanabilirler.

Bakım

Özellikle sürekli taranma ihtiyacı olmasa da göbeğindeki ve sırtındaki uzun tüyler birbirine dolaşma eğilimindedirler. O yüzden düzenli bir fırçalama tüylerine iyi gelir. En azından haftada bir taranmalı ve düğümleri nazikçe açılmalıdır. Genellikle iki ya da üç yavru doğuran anne kediler, kolaylıkla doğumlarını gerçekleştirirler.

Maine Coon kedileri yanıltıcıdır. Oldukça düzensiz tüy toparlaklarına benzerler, fakat büyüdükçe ve olgunluk çağı olan 4 yaşına gelince kaslı, hafife alınmayacak bir kedi olurlar. Yumuşak tüyler büyüdükçe yerini ağır, bol tüylere bırakır ve görünüşte düzensiz olan vücut yapılı, geniş göğüslü ve düzgün bir vücuda dönüşür. Kuyrukları uzar ve uzun yetişkin kuyruk tüyleri çıkartır.

Çeviri ve Derleme: Aydın Can Bekoğlu

09.04.2004

İlgili Başlıklar
Norveç Orman Kedisi
    Yorum Yaz

Yorumlar   (18 adet)

Yazan: kedi_cik1903

Tarih: 15 Kasım 2005

Saat: 06:14

benim kedimde maine coon cinsidir:) onu sokak kedisi olarak aldim ama megersem kendileri maine coon mus.. butun ozelliklerini tasiobenim bitanem:) 8 aylik olmasina ragmen koskocaman aslan yavrusu oldu..yeni resimlerini eklicem.. simdi yavru resimleri ekli.. catty die bakarsaniz kedilerin resimlerinin olduugu yerebenim kedimi de gorebilirsiniz:)

Yazan: nehirsel34

Tarih: 27 Eylül 2005

Saat: 12:28

benim kedimde Maine Coon ne sanslıyım... minik aslan parcam benim.yakında sitede resmide olacak.siteye yolldim resmini. adida çıtçıt.

Yazan: vertigo

Tarih: 25 Temmuz 2005

Saat: 13:03

maalesef uzun süre benimle beraber olamayan, mutlu iki ay sonunda bir kaza nedeniyle kaybettiğim kedim leo'm da bu cinsti sanırım. güzel uzun tüyleri ve muhteşem bi kuyruğu vardı. öldüğünde yaklaşık 6 aylıktı ama çok daha büyük görünüyordu.
bebeğimi çok özledim :(

Yazan: Konusankedi

Tarih: 20 Nisan 2005

Saat: 11:48

daha birçok ana ve ara kedi cinsleri var. yavas yavas hepsi burada yer alacak;)

Yazan: mrdrummer

Tarih: 20 Nisan 2005

Saat: 11:41

Benim kedim Baget'in de bir main coon olduğunu öğrendim sayenizde teşekkür ederim. Ancak tüm kedi türleri bu kadar mı?

Yazan: bushido

Tarih: 09 Ocak 2005

Saat: 22:54

türkiyede ki bir cok kedi main coon.ama kimse bu irki tanimiyor ve tüylü kedi bak deyip geciyoruz.kiz arkadasim sokaktan buldugu bir kediyi sahiplenip almanyaya getirmis ve veteriner cinsinin main coon oldugunu söylemis.

Yazan: irina

Tarih: 06 Ocak 2005

Saat: 13:41

onu çok özledim

Yazan: irina

Tarih: 06 Ocak 2005

Saat: 13:33

bu cinsten 3 yaşında kedim vardı.artık yok çünkü biri onu öldürdü şimdi 2 kedim var

Yazan: _Şeker_

Tarih: 29 Mayıs 2004

Saat: 13:00

bizim duman da Maine Coon
çok $anslıyım :)

Yazan: ilkedi

Tarih: 23 Mayıs 2004

Saat: 02:21

Bizim evlerimizdeki tekir pisilerimize çok benziyor bunlar :)
Yoksa Tiramisu da bir maine coon mu? :)

Yazan: gun_dogarken_7

Tarih: 21 Mayıs 2004

Saat: 17:18

maine coon çok tatlı bir ırk

Yazan: saraçoğlu

Tarih: 16 Nisan 2004

Saat: 17:21

merhaba ben ahmet,
ben bu grubun bir temsilcisi olarak, bizi son derece iyi anlatan bir yazıyı çevirip, yayınlayanlara teşekkür ederim....
miiir...

Yazan: Konusankedi

Tarih: 09 Nisan 2004

Saat: 17:27

benim uzun tuylu tekirim kekik'im de maine coon asıllı mı acaba? :=)

Yazan: egzo

Saat: 17:22

inanılmaz güzel patileri bile kocaman valla tek kelimeyle muhteşem bir güzellik

Yazan: figoş

Saat: 16:14

Muhteşem bir kedi türü.Yavruları olursa lütfen bizleri haberdar edin.

Yazan: RAMMSTEIN

Saat: 14:10

KEDİLERİN HEPSİ ÇOK GÜZEL, AMA BU TÜR BİR BAŞKA GÜZELMİŞ

Yazan: Panthera10

Tarih: 02 Kasım 2003

Saat: 19:02

Main coon'lara bayılıyorum. Acaba bu cinsten bir kediyi nereden temin edebilirim?

Yazan: bushido

Tarih: 20 Mart 2003

Saat: 00:43

benim 2 tane main coon cinsi kedim var. gercekten diger kedi cinslerine oranla cok büyük kediler. cok güzel tüyleri ve kuyruklari var,ayrica büyük ve kalkik kulaklari.sari renkli olani tam bir aslan görünümünde.sonucta cins hic önem li degil bütün kedileri cook seviyorum

Sayfa başına dönmek için tıklayın
  acelebi - Melike Öner'i...
  luckiya - Pina'ma Mektu...
  luckiya - Narçin Koşder...
  luckiya - Kediler Ölmez...
  maiamelike - Kedigen'in...
Kediler Ölmez, Onlar...
“Kediler ölmez onlar sadece giderler ve bir daha geri gelmezler...”   Böyle diyordu yıllar önce okuduğum bir yazıda... Devamı >>
Pençeli Paylaşımlar
Pençemiz, 9 ayını doldurdu. 21 günlükken evimize gelmişti. Kızımız Cemre, annesi Pençe'yi  beslemeyi reddettiği içi... Devamı >>
Bir Kaşık Paspas, Bi...
'Birden fazla kedi olur mu evde?', 'Bizimki, yeni geleni kabul etmedi geri vermek istiyoruz', 'Yeni bir kedi geldi, eski... Devamı >>
Köşegen Yazarları
Köşegen- Hasan Öztürk - T...
Hacer Kaya - Bencilliğin ...
Zeynep Balkay - Onlar ve ...
Erol Onur - Gitme Zamanı
Vet. Hek. Hakan Boyar - K...
Fadime Yalçınkaya - İnek ...
Bahadır Altay - İranlı
Aydın Can Bekoğlu - Bidon...
Seda Becer - Nedeni Bilin...
Erdal Kaplanseren - Çocuk...

COPYRIGHT © 2000. Her hakkı saklıdır.