Üye Adı :
Şifre :
Şifremi Unuttum
Van Kedisi

(The One)

Türkiye’de kedilerden bahsederken ilk akla gelen türlerin başında gelir Van kedisi: Cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya olan düşkünlüğü ile. Van Kedisi, dünya üzerinde melezleşmeyen, saflığını koruyabilmiş canlıların başında gelir. Bu özelliği onu, hem kedi dünyasının hem de diğer canlıların yıldızı haline getirir.

Anadolu’ya tam olarak ne zaman ve nasıl geldiği bilinmeyen Van kedileri, diğer canlılarda olduğu gibi bulunduğu bölgenin şartlarına ayak uydurdular. Türkiye’nin en yüksek dağlarının bulunduğu Doğu Anadolu bölgesindeki yüksek sıcaklık farklarına kürkleri sayesinde kolayca ayak uydurabilir Van kedileri. Yılda en az 6 ay karlarla kaplı bu bölgede uzun tüyleriyle kar ve soğuktan korunurken, yazın birden ısınan hava nedeniyle tüylerini dökerek Van Gölü’nün ılıman iklimine uyum sağlarlar. Ancak yaygın olan yanlış bir inanış vardır ki, o da bu kalın kürkü nedeniyle Van kedilerinin üşümediğidir. Halbuki, kediler, kürkleri kalın olmasına rağmen soğuktan etkilenir ve üşürler.

Van kedilerinin diğer kedilerden ayrılan ilginç bir özelliği vardır. Bu kediler suyu çok severler ve yüzerler. Eğer suya doğru gidiyorsa, bu zorunluluktan değil, sadece zevktendir. Özellikle ılık ve sığ sularda yüzmeyi seven Van kedileri, evlerde musluktan damlayan sulara pati atar ya da banyoda size eşlik eder.

Van kedilerinin özelliklerinden biri tüylerindeki iki renkliliktir. Hatta bu iki renklilik karakteristik bir özellik olarak bilinir. Bu farklı renkler kulaklarının çevresinde ve kuyruğunda olmak üzere vücudunun iki farklı bölgesinde bulunur. Çok nadir olarak da vücudunda görülebilir.

Van Kedisi'nin postu kalın, tüyleri normal uzunluktadır. Yazın diğer kediler gibi tüy değişimi yaşar ve o dönemde tüyleri azalır. Kışın yeniden eski rengini ve beyaz bir kar topu halini alır. Bu uzun kuyruklarına sahip olmakta bazen zorlanabilirler; öyle ki, başlarını kollarının üzerine koyup, kuyruklarını altlarına alırlar. Van kedileri, diğer türlere oranla biraz daha iricedir. Erkeklerde vücut ağırlığı ortalama 3,5kg, iken dişilerde 2.8kg. olur. Vücutları uzun ve kaslı bir yapıda ve kemikleri iridir.

Kocaman, geniş pembe kulaklara sahip Van kedisi. Kulaklarda dibe doğru bir yuvarlaklık göze çarpar. Bazen yavruların iki kulağı arasında bir-iki siyah benek görülebilir. Van kedilerinde sağırlığın yaygın olduğu sanılsa da bu Ankara kedisinin bir özelliğidir. Van kedileri, tek göz ve mavi gözlü kedilerde ancak %2-3 civarında sağırlık vardır.

Van kedileri gözleri ve tüyleri nedeniyle Ankara kedisi ile sıkça karıştırılır. Van kedilerinin gözleri her ikisi mavi, her ikisi kehribar veya bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte olmak üzere üç çeşit olabilir. Mavi renk, daima turkuvaz mavisi özelliğinde olurken, kehribar rengi farklı tonlarda görülebilir. Mavi gözlü kedilerde, mavi gözlü kısa, kadife kürklü ve mavi gözlü-uzun ipek kürklü kediler diye ayrılır.

Van kedilerinde, yeni doğan yavruların gözleri grimsi renktedir. Yavru kedinin doğumundan 25 gün sonra göz renkleri farklılaşmaya başlar ve 40 gün sonra da göz renkleri netleşir.  

Van kedileri, her yıl Şubat, Mart ya da Haziran aylarından birinde kızgınlık periyoduna girerler. Bu periyot yaklaşık 10 gün sürer. Kızgınlık döneminde gebe kalırlarsa genellikle o yıl içinde bir daha kızgınlık göstermezler. Gebelik süresi 62 gündür. Gebeliğin birinci ayından sonra karın şişmeye başlar ve bu dönemden itibaren karnını kimseye dokundurtmaz. Van kedisi de diğer kedilerde olduğu gibi gözlerden uzakta doğurmayı sevdiğinden, birinci ayın sonundan itibaren ıssız ve karanlık yer aramaya başlar. Van kedisi bir batında dört yavru doğurur.

Van kedisi yavrularında genellikle iki kulak arasında bir - iki siyah nokta olduğu görülür. İki siyah nokta taşıyan yavruların çoğu tek renk gözlü olur. Ve bu siyah noktalar, adeta tek-göz kedilerin mührüdür. Ancak baştaki bu siyah noktalar doğumdan sonra bir iki ay içinde kaybolur. Ve bazen sayıları 8-30 arasında değişen miktarda siyah kıllar olarak kalır.

Kediler bir sahipten çok bir mekanı benimserler. Kendi hakimiyetlerini kurdukları alanlarda yabancı bir kedinin barınmasına çoğu zaman imkansızdır. Kedilerin mekan değiştirmekteki inatçılığı, Van kedilerinde fazla görülmez. Kediler, yeni yerlerine alışamıyor veya beğenmiyorsa eski evine dönmeye çalışırlar. Hatta kendi evine dönmeye çalışırken kilometrelerce yol kat etmiş kedileri duymuşsunuzdur. Van kedilerinin farkı, bu yeni yaşama alanlarına 20-30 gün içinde adapte olabilmeleridir.

Van kedisi, sevilmekten çok hoşlanır ve kendisine gösterilen sevgiye aynı şekilde karşılık verir. Sevgi istekleri özellikle gebelik döneminde daha artar. Kendisini sevenlerin kucağına çıkıp, okşayan elleri önce hafifçe ısırır sonra yalayarak sevgi gösterisinde bulunur ve mırıldanır. Yemeği verildiğinde yemeden önce minnet göstermek için bacaklara sürünme huyu vardır. Tuvalet ihtiyacını duyduğunda da, kapının önüne giderek miyavlayarak kapının açılmasını ister, eğer kapıyı açan yoksa bunu kendi başına halletmeye karar verir ve kapı koluna uzanıp çekerek kapıyı açar.

Van kedileri kendi aralarında ve insanlarla haberleşmek için bir takım sesler çıkarırlar. Çıkarılan bu sesler onların hissi durumları ile ilgilidir. Kedilerin miyavlamaları isteklerine göre çeşitlilik gösterir. Bu miyavlamanın bir kısmı insanlarla olan ilişkileri, bir kısmı yavrularıyla veya erişkinlerde seksüel aktivite ilgili haberleşme şeklidir. İhtiyaçlarına göre çıkardıkları seslerin yüksekliği ve frekansları değişir. Van kedisi sabahleyin sahibiyle karşılaşmasında yüksek sesle miyavlayarak sevincini gösterir. Acıktığında mutfak kapısına doğru giderek, acıktığını belirtecek şekilde miyavlar.

Van kedisi diğer türler içinde en çok Ankara kedisi ile çok karıştırılır. Halbuki çok belirgin farklıları vardır iki türün. Bunlardan bazıları:
Van kedisinin gözleri badem şeklinde ve kehribar rengindeyken Ankara kedisinin gözleri yuvarlak yapıda ve mavi-sarı renktedir.
Van kedisinin yüzü daha yuvarlak, Ankara kedisinin sivridir.
Van kedisinin baş ve kuyruk kısmında sarı lekeler bulunur, Ankara kedisi ise genellikle bembeyazdır. 
Ve Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine göre daha kısadır.

Van Kedileri ile ilgili Kurtarıcı Çalışmalar
Binlerce yıldır Anadolu topraklarında insanlarla birlikte yaşayan Van kedilerinin nesli, ülkemizde tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Eskiden Van yöresinde sıkça rastlanan ve hemen her evde bulunan Van kedilerinin sayılarının azalmasında en başlıca nedenler, melezleşmeleri ve doğal yaşama alanlarından koparılarak yurt dışına kaçırılmalarıdır.

Son yıllarda Van Valiliği ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin işbirliğiyle çok çeşitli çalışmalar başlatıldı. Van kedilerinin neslini korumak, tedavilerini sağlamak üzere modern bir "Van Kedi Evi" yaptırıldı. 1992 yılında, Van kedisi Araştırma Müdürlüğünü kuruldu. Van Kedisi Ana Yavru Sağlık Dispanseri’ni kurarak, Van’daki bütün kedilere nüfus cüzdanı verip, kayıt altına alındı. Tüp kedi projesinden, kemik gelişiminin saptanmasına, böylece çiftleşme dönemlerinin belirlenmesine, melezleşmenin önlenmesine kadar birçok konuda araştırmalar burada sürdürülüyor.

21.08.2002

İlgili Başlıklar
Kediler, Köpekler, Ördekler... - Vildan Yılmaz
Van kedievi yeni üyelerini bekliyor
Van Kedileri mikroçiplerle takip edilecek
Van Kedilerinin gözleri tehlikede
Gözleri AB’ye bakıyor
    Yorum Yaz

Yorumlar   (26 adet)

Yazan: iffetinceer

Tarih: 06 Ocak 2006

Saat: 18:06

9 yaşında bir oğlum var ona bir kedi almak istiyorum. Okudukları doğrultusunda tercihi Van Kedisi oldu. Evimizi giris katinda oldugu icin kediyi disari cikmaktan ali koymak imkansiz. Van kedisi disariya cikarsa baska kedilere karsi kendisini koruyabilir mi? Yapisi narin midir ? (gerci iri oldugunu okudum ama)
Bana bu konuda yardim edecek arkadaslar olursa memnun olurum.

email: iffet@tr.ibm.com

Yazan: iffetinceer

Tarih: 06 Ocak 2006

Saat: 18:06

9 yaşında bir oğlum var ona bir kedi almak istiyorum. Okudukları doğrultusunda tercihi Van Kedisi oldu. Evimizi giris katinda oldugu icin kediyi disari cikmaktan ali koymak imkansiz. Van kedisi disariya cikarsa baska kedilere karsi kendisini koruyabilir mi? Yapisi narin midir ? (gerci iri oldugunu okudum ama)
Bana bu konuda yardim edecek arkadaslar olursa memnun olurum.

email: iffet@tr.ibm.com

Yazan: g_nur

Tarih: 25 Eylül 2005

Saat: 11:41

ben van kedisi almak istememiştim çünkü çok karakterli ,zor kedidir dediler,istemeyince kendini sewdirmez dediler,ben de korktum almadım.hı iranlı kızımı,ingiliz kızımı ve sokak kızımı da çooook sewiyorum ama ,şimdi bu yüzen kedili resmi görünce aklım gitti :)çok süper,benim van kedim olsa kesin tatile götürüp beraber yüzerdim onla..

Yazan: gomezim

Tarih: 05 Eylül 2005

Saat: 17:14

Gerçekten harika bir cins bendede 4 aylik bir bicir var.Gerçektende suyu çok seviyor ve yüzüyor.GOMEZim ALLAH ayirmasin bizi insallah.

Yazan: ycam

Tarih: 03 Eylül 2005

Saat: 13:16

ben van kedisi anne ve 4 yavrusunu misafir etmiştim evimde 3 yıl once, bu anne sokağa atılmıştı ve çok hırpalanmıştı.yavrulardan sadece 2si anneye benzemişti diğerleri sarı tekirdi. hepsine ev buldum ama sarışınlardan biri benle kaldı, o kadar muhteşemki, oldukça iri olması beni hayrete düşürüyo bu aralar çünkü göbekli olmamasına rağmen 5 kilo, çok iri. kaplanım diyorum bende o yüzden. hele kürküne inanamazsınız, bebekken içine bi kedi daha sığardı :) büyütüp kürkün içini kendiyle doldurduk
o tam bir aşık erkek

Yazan: ilkei

Tarih: 27 Mayıs 2005

Saat: 23:37

benimde van kırmam var aynı özellikleri taşıyor balkon yıkarken suların içerisinde beni görünce miyavlıyor sabahları ben onu çookkkk seviiiyyoorruummmmmm O BENİM BİRTANEMMMMMMMM

Yazan: kocagöz

Tarih: 13 Ocak 2005

Saat: 20:48

14 aylık bir erkek van kedim var.onu 4 ay önce ilk sahibinden aldım.van keisi olmasına rağmen suyla oynamayı sevmiyor. ve bu aralar cok dışarı çıkıyor. hovarda yaşıyor. bir gün evde bir gün dışarda. onu dışarı bırakmak istemiyorum ama kapıyı açmayınca bas bas bağırıyor . sizce ne yapabilirim. ayrıca neden bu vanlı suyu sevmiyor. lütfen bana yardımcı olabilir misiniz.

Yazan: xrisa

Tarih: 12 Ekim 2004

Saat: 13:50

Van kedilerinin ilginç bir örneğine sahip biri olarak (aslında o bana sahip ama çaktırmıyoruz) yorum yapmadan geçemeyeceğim.. Van kedilerinin kesinlikle çok zeki olduklarına inanıyorum, zeki olmakla kalmayıp konuşuyorlarda. Belki biz insanlar gibi kelimelerle değil de seslerle ama ne istediklerini, ne hissettiklerini öyle güzel anlatıyorlarki kelimelere gerek kalmıyor. En azından benim oğluşum Bubble öyle...

Yazan: gun_dogarken_7

Tarih: 30 Nisan 2004

Saat: 20:24

bence dünyadaki en harika ırk muhteşem bir kedi

Yazan: bilges

Tarih: 13 Nisan 2004

Saat: 17:05

vakti zamanında bir van kedimiz olmuştu, kulakları duymadığı için zavallının bir adı bile yoktu 6 aylık olmasına rağmen, ben bu kar gibi pisiye kömür demeyi uygun bulmuştum:) kedileri hiç:( sevmememe rağmen zekası ve bitmek bilmeyen enerjisi ile kendini bana hayran bırakmıştı. fakat kardeşimin alerjik durumu nedeniyle kömürümüzden vazgeçmek zorunda kalmıştık. şimdi ise evlendim ve eşimle birlikte sıcacık yuvamıza bir neşe arıyoruz. fakat öyle kararsızız ki; iran mı, siyam mı? siyamlar bakışları nedeniyle biraz ürkütücü geliyor bize, iranlar ise şirin mi şirin. ama siyamların son derece zeki ve entel olduğunu biliyorum, iranlarınsa miskin. deliricez bu kararsızlıktan. yardımmmm

Yazan: cemo

Tarih: 02 Aralık 2003

Saat: 16:03

beni hatırlarsınız sayfanin üstlerindeyim artik benimde kedim musluktaki suyla oynuyor ancak henüz yüzecek durumda değil:-)

Yazan: canku

Tarih: 21 Eylül 2003

Saat: 17:37

yani demek istedim ki gözleri süüper

Yazan: canku

Tarih: 21 Eylül 2003

Saat: 17:37

van kediler suyu seven tek kedi olduğu için gönlümde çok özel bir yeri var gözlerinden de bahsetmeye gerek yok

Yazan: simbads mom

Tarih: 08 Eylül 2003

Saat: 17:00

Benim Simabd'ım da bir Van kedisi, aslında bazıları "aaaaaaaaa bu Ankara kedisi" diyerek kafamı karıştırıyor ama o da suyu çok seviyor, bembeyaz çok uzun sayılmayacak tüyleri var ve bir gözü mavi diğeri kehribar rengi. Bütün gününü neredeyse lavabonun başında geçiriyor, musluktan akan suyu patisiyle yakalamaya çalışıyor:) Ve de çok yükseğe zıplıyor, ayrıca zmir'de yaşayan köpeğim misafirliğe geldiğinde de ona çok güzel misafirperverlik yapıyor. Ne yazık ki ben de oğluma henüz bir eş bulamadım :(

Yazan: pittarra

Tarih: 23 Ağustos 2003

Saat: 23:06

Benim kedim shila tipik bir Van kedisi.
Butun ozellikleri aynı.gozleri mavi-kehri-
bar ve su icin cıldırıyor.4 ve 6.aylarda 2 kez kızgınlık donemi gecirdi.simdi 9 aylık.
Bembeyaz bir kartopu,muthis bir avcılık ozelligi var,avını oldurmekten ziyade oynamayı seviyor.kucagımdayken onun
mırıltılarına benzer sesler cıkarırsam
patisiyle cenemi oksamaya baslıyor.Su anda da kucagımda yatıyor.En buyuk zevki geceyi bizim yatagımızda gecirmek.
bazan ayaklarımızın arasında,bazan da esimle benim aramızda yatar,cok kucukken anneden ayrıldıgı icin olsa gerek
hala emme huyu var.ama sadece kucagı-
mızda uyursa giysimizi emmek istiyor.
ilk kez karsılastıgı kisilere karsı biraz vah-
si davranıyor.Bu davranısını degistirmesini istemem.Cunku calınma ihtimali en aza iner.

Yazan: burku

Tarih: 20 Ağustos 2003

Saat: 21:13

sev iğim kedi ırklarından birisi.bence çok güzeller.
ayrıca ben van kedisi alacaksam asla gözünün rengi mavi ya da yeşil olanını almazdım.gözlerinmden çok kişilik daha önemli.bana hangisinin gözleri daha sıcakça bakıyorsa onu alırdım.SAdece söyledim ..

Yazan: cemo

Tarih: 04 Mayıs 2003

Saat: 14:42

benim kedim de van kedisi ama gözleri aynı renkte çünkü iran van kırması annesi iran babası van kedim yukarıdaki yazılanlara baya iyi uyuyor yalnızca sudan korkuyor herhalde suya onu alıştırmam gerekecek

Yazan: Marlon

Tarih: 01 Nisan 2003

Saat: 18:55

SELAM,
BU YIL 6 YAŞINA GİRECEK ERKEK BİR VAN KEDİSİNE SAHİBİM. İSMİ MARLON VE BENİM EN İYİ DOSTUM.BİR GÖZÜ BAL RENGİ DİĞERİ İSE MAVİ.KAFASINDA VE KUYRUĞUNDA GRİ TÜYLERİ VAR. GÖZLERİME BİR BAKIŞIYLA TÜM İSTEDİĞİNİ ANLARTIR. AİLEMİZDEKİ HERKES MARLONUN BANA AŞIK OLDUĞUNU SÖYLÜYOR. OĞLUM DİŞİ KEDİLERLE DE HİÇ İLGİLENMEZ ZATEN. TÜM HAYATINI BENİM ÜZERİME KURMUŞTUR. BERABER UYUR BERABER UYANIRIZ. TUVALETİNİ YAPMAK İÇİN BENİ BEKLER.
MİSAFİRLERDEN UTANIR PEK DE SOKULGAN DEĞİLDİR ZATEN. TEK ARKADAŞI İSE EVİMİZDEKİ 6 YAŞINDAKİ KÖPEĞİMİZ BENJİ.
ESKİDEN ÇOK İRİYDİ AMA SON BİR KAÇ AYDIR BİRAZ KİLO VERDİ. GALİBA VETERİNERE GİTME ZAMANIMIZ GELDİ. NEYSE KEDİCİLERDE HİKAYELER BİTMEZ. HERKESE MİNİK DOSTLARIYLA UZUN ÖMÜRLER DİLİYORUM.

Yazan: alish

Tarih: 05 Mart 2003

Saat: 21:41

Merhaba, bizimde yukaridaki ozellikleri harfiyen tasiyan cok yakisikli1 yasinda bir oglumuz var.Onu sokaktan bulduk.Bu aralar ben artik buyudum diyor! Kisirlastirmaya kiyamiyoruz ama ona bir kiz arkadas da bulamiyoruz.Istanbul anadolu yakasindayiz.kediseverlere
selam ve sevgiler.

Yazan: ada1711

Tarih: 27 Şubat 2003

Saat: 23:18

ada isminde 10 aylık dünya tatlısı van kedisi bir kızımız var ve ona yakışıklı bir damat arıyoruz:)) (gözleri mavi ve bal rengi) ist. avr. yakası ilgilenenler: akonuk@lensmarket.net

Yazan: Kandemir

Tarih: 26 Şubat 2003

Saat: 21:15

Yazıyı çok beğendim. Harika. Benim de bir Van kedim vardı. 5 yıl önce karlı bir kış günü sokağa çıkmayı çok çok istedi ve bir daha da dönmedi. Bir şey eklemek istiyorum. Van kedisini öteki türlerden ayıran bir özelliği de şu: Tüyleri üç ayrı boyda oluyor. (Başka hiçbir kedi türünde bu özellik yok.)

Yazan: gultenyetgin

Tarih: 23 Şubat 2003

Saat: 00:19

seconun prensine bir prenses(van kedisi)
kızımız dokuz aylık , biz de kızımıza damat arıyoruz.Mesajımıza cevap bekliyoruz. av.gultenyetgin@superonline.com.

Yazan: seco

Tarih: 11 Şubat 2003

Saat: 20:47

Bir yaşında gözleri bal ve mavi renklerde olan PRENS adlı van kedim var.Irkı bozmamak için aynı özelliklere sahip bir gelin arıyorum.Bilgilerinize ,hürmetlerimle.

Yazan: Ofisten

Tarih: 08 Şubat 2003

Saat: 12:52

Bu güzel ve aydınlatıcı yazı için çok teşekkür ediyoruz! Türk Ankara kedisi (favorilerim arasındadır) hakkında da böyle bir yazı bekliyoruz:)
Sevgiler
Beliz Çehreli
Cehrelis Ragdolls

Yazan: candus

Tarih: 17 Ocak 2003

Saat: 21:13

zannediyorum, bu kediyi ozgurlugune cok duskun oldugu icin evde tutmak haksizlik olur. Evde tutulacaksa da onun enerjisini harcayabilecegi oyunlar icat edilmelidir.

Yazan: oz

Tarih: 27 Kasım 2002

Saat: 21:37

Bizi himayesine alan Vanlı sultan otoriter ve vahşi tavırlarıyla evdeki diğer 2 kediciği sindirmiş durumda.O izin verdiği sürece ona dokunabiliyoruz.O istediği sürece oyun oynuyoruz.O istediği zaman birlikte uyuyor, o acıkınca uyanıyoruz.Gayet uyumlu, yaşayıp gidiyoruz.

Sayfa başına dönmek için tıklayın
  kara_çocuk - Gizem Akbu...
  seker_kedicik - Beykoz ...
  SELİN_ - Aycan Fıratlı'...
  bellacullen - Dilara De...
  lowe-cat - Melek Kahram...
Kediler Ölmez, Onlar...
'Kediler ölmez onlar sadece giderler ve bir daha geri gelmezler...'   Böyle diyordu yıllar önce okuduğum bir yazıda... Devamı >>
Pençeli Paylaşımlar
Pençemiz, 9 ayını doldurdu. 21 günlükken evimize gelmişti. Kızımız Cemre, annesi Pençe'yi  beslemeyi reddettiği içi... Devamı >>
Bir Kaşık Paspas, Bi...
'Birden fazla kedi olur mu evde?', 'Bizimki, yeni geleni kabul etmedi geri vermek istiyoruz', 'Yeni bir kedi geldi, eski... Devamı >>
Köşegen Yazarları
Köşegen- Hasan Öztürk - T...
Hacer Kaya - Bencilliğin ...
Zeynep Balkay - Onlar ve ...
Erol Onur - Gitme Zamanı
Vet. Hek. Hakan Boyar - K...
Fadime Yalçınkaya - İnek ...
Bahadır Altay - İranlı
Aydın Can Bekoğlu - Bidon...
Seda Becer - Nedeni Bilin...
Erdal Kaplanseren - Çocuk...

COPYRIGHT © 2000. Her hakkı saklıdır.