Kedigen'in Öyküsü

Üye Adı :
Şifre :
Şifremi Unuttum
Ragdoll Kedisi

Ragdoll kedisinin orijineri kesin olarak bilinmeyip 1960lı yılların başında California'lı Ann Baker tarafından yaratıldığı kabul edilmektedir. Ragdoll cins olarak ilk defa 1967 yılında Amerika'da kayıtlara alınmıştır. Ann Baker, komşularının arazisinde yaşayan Josephine isimli beyaz  Ankara kedisine benzeyen bir yabani kedinin doğan yavrularında dikkat çeken bir uysallık, hatta duyarsızlık görerek bu niteliği korumak ve geliştirmek amacıyla o yavruları seçkin kediler ile birleştirerek Ragdoll cinsini yaratmıştır. Söylentilere göre Josephine'in yavruları Josephine'in hamilelik süresinde geçirmiş olduğu bir trafik kazası sonrası nedeniyle duyarsız kişilik sergilemektedir. Fakat bilimsel olarak bu söylenti doğrulanamıyor.

Josephine'in yavruları hangi tür kediler ile çiftleştirildiği bilinmemektedir. Ann Baker bu sırrı mezarına kadar götürmüştür. Colorpoint türünde bir kedi Ragdoll'lerin babası olduğu varsayılmaktadır.Bugün dünyada 500'ün üzerinde Ragdoll yetiştiricileri bulunmaktadır. 2002 yılında Türkiye'de ilk Ragdoll çiftliği kurulmuştur. Diğer yakın yetiştiriciler Italya, Almanya, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Hollanda ülkelerindedir.

Ragdoll'un karekteri
Rag-doll kelimesinin Türkçe karşılığı bez bebektir. Ragdoll kedisi de kucağa alındığı vakit tıpki bir bez bebek gibi, yani bir rag-doll gibi, tüm kaslarını gevşeterek kendisini sahibinin kolları arasına bırakmasıdır. Ragdoll'ler, aşırı sevecen, bebekken oyuncu, genelde uysal ve sadık kedilerdir. Kavga etmek ve kendini savunmak gibi güdüleri olmadığından bu kedileri muhakkak ev içinde yetiştirilmelidir. Ragdoll kedisinin diğer bilinen bir yönü “Ragdoll Flop” dediğimiz, yerde yuvarlanıp sevgi gösterilerinde bulunması. 4 haftalık Ragdoll bebekleri bile Ragdoll Flop’unu yapabilmektedir. 

Ragdoll'un yapısı
Ragdoll'ler kemiği ve kürkü ağır iri kedilerdir. Dünyanın en büyük evcil kedisi olarak bilinmektedirler. Erkekleri 9 ile 10 Kg'a çıkabilmektedir. Ragdoll’un tam olgunlaşması genelde 3- 4 yıl sürebilmektedir. Tüm Ragdoll bebekleri beyaz doğar ve 10 gün sonra renk ve şekil göstermeye başlar. Ragdoll kedisi muhakkak mavi gözlüdür. Bunun dışında kürkünün renk deseni 3 çeşit gösterebilmektedir. 
- Colorpoint (Himalaya faktörü)
- Mitted (Himalaya faktörü artı beyaz patiler)
- Bicolor (Başında ünlü V harfi ve beyaz patiler)

Yukardaki şekil ve desenler 4 renkten oluşabilmektedir.
- Seal (Koyu kahverengi)
- Blue (Dumanımsı mavi)
- Chocolate (Açık kahverengi)
- Lilac (Eflatuna çalan dumanımsı mavi)
Yeni renklerden Lynx (Tekir) ve Red (Kırmızı)kabul edilmektedir.        

Ragdoll Fiyatları
Güvenilir bir yetiştiriciden alındığı vakit yaklaşık bu fiyatlar geçerli olmaktadır.600 Euro (Kısırlaştırılmış) 1,000 Euro - 1,500 Euro + (Show kalitesi veya yetiştirilmek üzere)"Teenager" dediğimiz 1-2 yaşındaki Ragdoll kedilerin fiyatı 200 Euro - 300 Euro civarında olabilmektedir.

Ragdoll Kedisi Bakmanın Avantajları
Bakımı çok kolaydır. Kürkü matlaşmaz. Minimum fırçalama gerektirir. Arada parmaklar ile üzerinden gezilmesi kürkü düzgün şekle getirmektedir. Sesi oldukça kısıktır ve rahatsızlık vermez. Ragdoll kedisi en sadık kediler arasındadır. Çalışan sahibini sabırla evde beklemektedir. Yalnız bırakıldığında psikolojik bunalıma girip kemirici özellikler taşımaz. Ragdoll'un insanına vereceği sevgi engindir. 

Kaynak: Beliz Çehreli ve www.ragdolls.it

21.08.2002

İlgili Başlıklar
Lisanslı Kedici Beliz Hanım
Ragdoll'lar Türkiye'de de Yetişecek
Beliz Çehreli: Türkiye'nin İlk Ragdoll Yetiştirici
    Yorum Yaz

Yorumlar   (21 adet)

Yazan: Yummy

Tarih: 25 Ağustos 2005

Saat: 13:54

Benim de safkan bir Ragdoll'um oluyor! Hem de kısırlaştırılmamış. Bu güzel türün üreticileri bence kaliteyi korumak adına değil tekeli elde tutmak için böyle planlı hareket ediyor. Tasvip etmediğimi söylemem gerek. Sizin de bir tane olmalı, enfes bir yaratık!

Yazan: feelix

Tarih: 13 Nisan 2005

Saat: 16:46

çook güzel..ragdoll istiorm!!

Yazan: pamukpati

Tarih: 29 Ekim 2004

Saat: 23:35

ben de bir tane istiyorum 2 yıl beklemek zorundayım ama olsun
ben aslında kısırlaştırılmamış dişi bir ragdoll un fiyatını öğrenmek istiyorum da acama ne kadardır ragdoll yetiştirmek istemiyorum ama safkan ragdoll yavrularım olsun istiyorum ama safkan ragdoll ların fiyatları malum ankara içinde nereden safkan kısırlaştırılmamış,dişi ve uygun fiyata ragdoll nerede bulabilirim ilgilenirseniz teşekkürler

Yazan: calincia

Tarih: 31 Ağustos 2003

Saat: 11:40

bilmiyorum ben de nasıl yaptılar... sanırım kız küçük diye aldılar tırnakları ama yani gerek var mıydı diye düşünüyorum.. sonuçta ragdoll uysal bir kedi öyle değil mi? bunu onlara soracağım.. kızın (kuzenimin) ailesi veteriner olduğundan belki anlaşmadan bu madde çıkarıldı.. emin değilim ama dediğim gibi sormam gerek.. kedi yaklaşık 5-6 yaşında. gerçekten de küçük çocuklara böyle kediler verilmemeli diye düşünüyorum.. bakımını yapmaları zor, sadece oyuncak olarak görebiliyorlar kedileri... yetiştiriciden mi aldılar yoksa pet shop'tan mı onu bilemiyorum..

Yazan: Ofisten

Tarih: 31 Ağustos 2003

Saat: 00:04

Selam Calincia
Tabii ki egitim onemlidir. Zaten kücük cocuklara evcil hayvan verilmesine karşıyım.
Ancak, tırnaklar alındı diyorsunuz. Hicbir Ragdoll yetistiricisi buna izin vermez. Bu satış sözleşmelerinde önemli bir maddedir. Pet Shop'tan Ragdoll tipinde beyaz tüylü bir kedi almadiklarina eminsiniz degil mi? Seceresi varsa cidden no'suna bakip tirnak söktürmelerine izin verdi diye üreticiyi ihbar bile edebilirsiniz.
Selamlar
Beliz Cehreli

Yazan: calincia

Tarih: 15 Ağustos 2003

Saat: 22:42

california'lı kuzenimin de bir ragdoll'u vardı. ne yazık ki çok saldırgandı. bunun nedeni tırnaklarının alınmış olması olabilir ama yukarıda anlatılanlardan tamamiyle uzak bir kedi. kız küçük olduğundan bakımını yapamamış, hatta kediciği zamanında canından bezdirmişti. kuzenimin ailesi tamamen veteriner, ve onun ragdoll'u da secereli, yani safkan. cins kedilerin kendilerine has özellikleri vardır, evet, ama onların davranışlarını bizimkiler de etkiler. buna da dikkat etmek gerek...

Yazan: simon

Tarih: 15 Mayıs 2003

Saat: 13:08

bu kediler gerçekten süper.almak için biraz geç kalmışım ama, sanırım angel herhalde çoktan bebişleri vermiştir. Yavru vermek isteyen başka arkadaş olursa lütfen bildirsin bana.

Tarih: 02 Mayıs 2003

Saat: 10:33

Merhaba Silver:)
Kedinizin resmini bana gonderirseniz size belki fikir verebilirim. Ancak sunu not almak isteyebilirsiniz, Ragdoll cinsi yetistiriciler tarafindan cok iyi korunuyor. Yani Pet Shop'larda safkan Ragdoll bulunmaz.
Selamlar
Beliz Cehreli
E-mail bcehreli@superonline.com

Yazan: edaeda

Tarih: 21 Mart 2003

Saat: 22:32

ya bu kedi de dehşett güzel ya ewime bi kedi almama annem izin werirse bu kesin rag_doll olucaktırr

Yazan: silver1

Tarih: 04 Mart 2003

Saat: 16:29

Benim de bu ragdoll kedisinin özellikleri ve rengiyle aynı olan bir kedim var ancak ben onun birman olduğunu sanıyordum öyle satın almıştım. Bana daha geniş bilgi verebilir misiniz kedimin türü hakkında..

Yazan: angel-diba

Tarih: 10 Şubat 2003

Saat: 14:01

Ragdoll bebeklerimiz doğdu.
bebeklerden iki tanesini meraklısına vermeyi düşünüyoruz.ilgilenenler
Angel_diba@hotmail.com dan bize ulaşabilirsiniz.

Tarih: 08 Şubat 2003

Saat: 12:55

Sevgili Angel Diba
Yetiştiriciliği düşünüyorsanız secereli 3 damızlık Ragdoll kedisi edinip belli başlı bir yetiştirci kulübüne üye olmanızı çok tavsiye ederim. Seceresiz kedi, TR dışına cins kedi olarak kabul edilmemektedir.
Saygılar
Beliz Çehreli
Cehrelis Ragdolls

Yazan: ayris

Tarih: 21 Ocak 2003

Saat: 11:40

merhaba angel
bebeğinizin yavrularıyla ilgileniyoruz seni aradım ama ulaşamadım beni arasan sevinirim
0533 557 46 75

Yazan: angel_diba

Tarih: 15 Ocak 2003

Saat: 15:07

Sayın Beliz Hanım internet sitenizi inceledin .Bizim kedimizi Amerikadan hayvan getiren ticari amaçlı ama dürüst çalışan bir işletmeci getirdi. Secere kaydı bize verilmedi .Görüntü ve davranış bakımından saf özellikler göstermekte.Soyunun devamı bakımından saf türlerl çifleştirmeye çalışıyoruz ama ne yazıkki hemüz scere kaydı bulunan bir pisicikle tanışmadık.Önerilerinize açığız.saygılar

Tarih: 17 Aralık 2002

Saat: 20:12

Angel_Diba'ya
Merhaba, baska Ragdoll sevenler ve sahiplenenler varsa TR'de cok mutlu oluruz! Sizin Ragdoll'lerinizin yetiştiricileri ve kayıtlı kurumları kimlerdi??
Saygılar
Beliz Cehreli

Yazan: angel_diba

Tarih: 15 Aralık 2002

Saat: 17:22

Bu kediden alıp sahiplenmek isteyen dostlarımıza duyurulur kızımız şubat ayında doğum yapacak sağlıklı yavrularımız olduğu taktirde sizi bir ragdoll ailesi yapabileceğiz.sevgilerle.....
tel.05325021554

Yazan: alkimonar

Tarih: 19 Kasım 2002

Saat: 10:00

enfes bir tür. Elimde olsa bu cinsden bir kedi alıp besleyecem ama imkansız. Çok şekerler.

Yazan: buffy

Tarih: 18 Kasım 2002

Saat: 20:02

süper bişey bu

Yazan: Tuarek

Tarih: 14 Kasım 2002

Saat: 19:20

Bu kediden nerde bulabilirim ?
Varsa hemen evime alacagim !

Yazan: sevkimardin

Tarih: 03 Kasım 2002

Saat: 16:27

Bir kedi bu kadar güzel olurmu ya.

Yazan: benekli35

Tarih: 22 Ekim 2002

Saat: 16:41

cok hoş enfes bi tür

Sayfa başına dönmek için tıklayın
  acelebi - Melike Öner'i...
  luckiya - Pina'ma Mektu...
  luckiya - Narçin Koşder...
  luckiya - Kediler Ölmez...
  maiamelike - Kedigen'in...
Kediler Ölmez, Onlar...
“Kediler ölmez onlar sadece giderler ve bir daha geri gelmezler...”   Böyle diyordu yıllar önce okuduğum bir yazıda... Devamı >>
Pençeli Paylaşımlar
Pençemiz, 9 ayını doldurdu. 21 günlükken evimize gelmişti. Kızımız Cemre, annesi Pençe'yi  beslemeyi reddettiği içi... Devamı >>
Bir Kaşık Paspas, Bi...
'Birden fazla kedi olur mu evde?', 'Bizimki, yeni geleni kabul etmedi geri vermek istiyoruz', 'Yeni bir kedi geldi, eski... Devamı >>
Köşegen Yazarları
Köşegen- Hasan Öztürk - T...
Hacer Kaya - Bencilliğin ...
Zeynep Balkay - Onlar ve ...
Erol Onur - Gitme Zamanı
Vet. Hek. Hakan Boyar - K...
Fadime Yalçınkaya - İnek ...
Bahadır Altay - İranlı
Aydın Can Bekoğlu - Bidon...
Seda Becer - Nedeni Bilin...
Erdal Kaplanseren - Çocuk...

COPYRIGHT © 2000. Her hakkı saklıdır.