Kedigen'in Öyküsü

Üye Adı :
Şifre :
Şifremi Unuttum
Maltepe'nin Yeni Ücretsiz Kısırlaştırma Merkezi

Maltepe Belediyesi, son zamanlarda sokak hayvanları için yeni çalışmalar yapıyor. Aşılama ve kısırlaştırma için kullanılan Tuzla Rehabilitasyon Merkezi'nin yanı sıra ilçe merkezinde kurulan yeni kısırlaştırma ünitesinde de Hayvan Dostları Derneği'nin işbirliği ile Pazar günleri hariç her gün sokak hayvanları ücretsiz olarak kısırlaştırılıyor. Konuyla ilgili olarak Maltepe Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Vet Hek. Namık Bilici ile görüştük.

Sokak hayvanları için yaptığınız bu çalışmadan biraz bahseder misiniz?
Son 1 yıldır Maltepe Belediyesi’nin sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmaları var. Tuzla Rehabilitasyon Merkezi’nde ciddi değişimler yaptık. Rehabilitasyondan kastımız, sokak hayvanlarını doğal ortamlarından ayırmadan, onların üremelerini kontrol altına almak ve onların hayatta kalabilirliliğini sağlamaktır. Aynı zamanda halk sağlığı açısından da zararlı olabilecek zoonoz dediğimiz hayvandan insana, insandan hayvana geçebilecek hastalıkların zincirini kırmaktır. Bu amaçla 20 gün önce burayı açtık.

Tabiî ki bu işte Maltepe Belediye Başkanımız  Sn Fikri  KÖSE’nin  büyük  ilgi  ve emeği  var  ciddi anlamda desteği  var. Öncelikle emeklerini  ve fedakarlıklarını  esirgemeyen Başkanıma teşekkürü  borç  biliyorum. Ayrıca burada Hayvan Dostları Derneği’nden Müjde Akdoğan Hanım’ın da büyük emeği var. Beraber çalışıyoruz, inşallah bunu sürdüreceğiz. Bu anlamda iş yapmak isteyen insanlara açığız. Deklanşör önünde bulunmayan, elini taşın altına sokabilecek insanlar varsa işbirliği yapmaya adayız. Bu işin ciddi sosyal büyük bir yara olduğunu farkındayız. Ciddi çözümler getirmediğimiz sürece anlamlı bir gelecek hazırlayabilme şansımız yok.

Daha önce benzer bir çalışmanız olmuş muydu?
Bundan önce böyle bir çalışma yaptığımız yer yoktu. Sadece Büyükşehir Belediyesi’nin Tuzla Rehabilitasyon Merkezi’ni kullanıyorduk. Son 1 senedir, orayı bir barınak olmaktan öte rehabilitasyon merkezi olarak kullanmaya çalışıyoruz. Buradaki fonksiyonu bir anlamda köpekler açısından Tuzla’ya yüklemek istiyoruz. 

Burada kısırlaştırma dışında herhangi bir tedavi veya aşılama yapılıyor mu?
Gerçekte şöyle bir sorunumuz var: Sokakta hayvanlar var. Bunlar çocuklarla insanlarla diyalog içinde. Karşılıklı etkileşimler oluyor. Bu etkilenmenin faturasını bir şekilde veteriner işleri olarak biz ödüyoruz. Şikayetlerin değerlendirilmesi, adli mercilere giden vakalar gibi. Amacımız sokaktaki hayvanı tekrar aynı noktada tutmak şartıyla almak, gerekli tedavilerini yapmak, kısırlaştırmak, ve geri bırakmak. Bu kedi için de geçerli, köpek için de geçerli, martı için de...

Hayvanları aldığınız yere bırakırken özellikle köpekler söz konusuysa halktan ‘bu köpekleri burada istemiyoruz’ şeklinde bir tepki alıyor musunuz? Alınca nasıl bir yaklaşımınız oluyor?
Biz bu konuda net ve kararlıyız. Bıraktığımız noktada istememek gibi bir alternatif kabul etmiyoruz. Bunun yaklaşımını ben ve meslektaşlarım koyarız. Hiç  kimse  veteriner hekimden  daha ‘hayvansever’ olamaz. Rasyonel  yaklaşımımız budur.

Siz etmiyorsunuz ama biliyoruz ki hayvan sevmeyen insanlar kendi yöntemleriyle zalimce hayvanları öldürebiliyor?
İnsanların yaptığı işlerin faturasını bizim ödeme imkanımız olmaz. Sonuçta sokak  hayvanı da insanın bıraktığı sahipli  hayvandır. Kaynak: İnsan yani. Aşırı şikayetten dolayı biz bir köpeği 2 sokak aşağı veya 2 sokak yukarı koyarız ama o hayvan birkaç gün içinde kendi yerine dönecektir. 

Elinizde bir rakam var mı, Maltepe’de ne kadar sokak hayvanı var, ne kadarı kısırlaştırıldı, aşılandı?
Son 3 ay içinde Tuzla Rehabilitasyon Merkezi’nde 400 civarında hayvan kısırlaştırdık. Bu rakam 4 belediyeye aittir. Yüzde 30’dan fazlası Maltepe’nindir. Kediler için Tuzla dışında bir yer gerekiyordu, hareket kabiliyetini arttırabilmek için burayı açtık.

Kedigen’den yaptığımız duyurularda sadece cuma ve Cumartesi günleri  kısırlaştırma yapıldığını duyurmuştuk. Bundan sonra haftaiçi de hizmet verecek misiniz?
Burası henüz 20 günlük bir kuruluş. Gerek personelden, gerek restorasyondan bazı acil vakaları aldık, bu yüzden 2 gün çalışabiliyorduk. Ama bundan sonra Pazar hariç haftanın 6 günü hizmet vereceğiz. 

Sadece sokak hayvanlarını mı kısırlaştırıyorsunuz yoksa sahipli hayvan da getirilebilir mi?
Burada bizim belediyemize has bir durum var. Bundan önceki kliniğimiz çok küçük ve operasyona elverişsiz olduğu için 2004 yılında bütçe hesaplarında kısırlaştırma bedellerini onaylanmak üzere meclise göndermedik. Yapamayacağımız bir işi fiyatını belirlemedik. Kamu kurumlarında fiyatını belirlemediğiniz işin bedelini tahsil etme durumunuz olmaz. Tahsil edemediğiniz bir işi de yapamazsınız. Dolayısıyla şu anda bu yıl için henüz kliniği buraya taşımadık. Hem sahipli hem de sokak hayvanlarına yönelik aşılama, tedaviyi de buraya kaydırmaya yönelik çalışmalarımız var.

Gelenlerin önce randevu almaları gerekiyor mu?
Randevu almak şart değil. Ancak işlerin yoğunluğundan dolayı geldikleri an burada olmayabilriiz. Maltepe halkı bilir ki, biz randevuya önem vermeyiz. Ben bizzat gece kalkıp yaralı hayvana müdahele etmişimdir, kliniği götürüp bakmıkışımdır.. Biz bunun reklamını yapmayız, buna ihtiyacımız da yok. İş yapacak insanların da buna ihtiyacı olmaz.

Size getirilen kedi/köpek nasıl bir muayeneden geçiyor ve kısırlaştırma sonrası aşılanıyor mu?
Bir hayvanı alırken önce fiziki muaneden geçiyoruz. Kemik, eklem, doku, yaralanma, enfeksiyon gibi bir sorun var mı ona bakıyoruz. Enfeksiyon varsa baştan sonra tedavi ediliyor. 3 gün, 5 gün ne kadar gerekiyorsa. Kuduz ve diğer aşıları yapılıyor. Kısırlaştırılıyor, küpe ya da dövme ile işaretleniyor, yarası tamamen iyileştikten sonra sokağa bırakılıyor. Bize getirieln tüm hayvanların kayıtları tutuluyor. 

Yakında okullar açılacak. Çocuklar kedi köpekle oynayacak, biri, bu kedi beni tırmaladı deyince kayıtlarımıza bakıp o kedinin aşılı ve zararsız olduğunu söyleyebiliriz.

Şunu da belirtmek isterim, genelde sokak hayvanlarının tedavisinin bir sefere mahsus yapıldığına dair yanlış bir kanı var. Kulağında küpe olan hayvanların da her yıl tekrarlanması gereken aşıları vardır. Yakalayabildiğiniz sürece tedavi edersiniz, masraftan kaçınmıyorsanız- ki kaçınmamak gerekir, bu sosyal bir sorundur, yakalarsınız, işareti vardır, paraziter tedavisini yaparsınız, kuduz aşısını yenilersiniz, yeniden bırakırsınız.

Buranın kedi ve köpek kapasitesi nedir?
Şu anda kedi olarak 100, kedi+köpek 75-100 arası hayvanı kısırlaştırıp tedavi edip gönderebiliriz. Zaten bu bir döngü olmalı. Giden hayvanın yerine bir başkası gelmeli. Hayvanı burada uzun süre tutma, barınak gibi hapsetme gibi bir niyetimiz yok.

1000 Sev, 1000 Yaşat kampanyasından bahseder misiniz ?
Bazı hayvanseverlerin çok sayıda hayvana bakması zaman zaman hukuki boyutlara ulaştı ve 5199 no’lu yasayı bir anlamda aştı. Bu kampanya ile Maltepe’nin 2.000 kedi kısırlaştırabilirsek eğer (ki  yapacağız ve bu rakam) yaklaşık  nüfüsünün en azından %40’ını kısırlaştırdığımız zaman ondan sonra döngü şeklinde  sürdürülebilir bir kısırlaştırma eyleminin  işleyebileceğini düşünüyoruz.
1000 tane al, onları sevilmek üzere tedaviedip kısırlaştırıp bırak ve 1000 tane daha al, onları sev ve kısırlaştır.. Şu anda Maltepe’nin her yerinde afişlerimizi görebilirsiniz. 

Evinde, bahçesinde çok sayıda kedi bakan kişiler var mı? Bu konuda herhangi bir şikayet alıyor musunuz?
Her bahçesi, imkanı olan sokaktan 1-2 kedi alıp beslese..
40-50 kedi besleyen insanlarla ilgili olarak şikayetler geliyor ancak yasal mevzuat olarak biz 5199’dan ciddi anlamda şikayetçiyiz. Göreve geldiğimiz günden itibaren Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile koordinasyon sağlamaya çalışıyoruz. Bu şikayetleri oraya yönlendirdik. Dedik ki 5199 no’lu yasanın 17. ve 25. maddeler gereği şikayetlerin gereğini yapmak durumudasınız. Bu maddeler; hayvanların verdiği rahatsızlıktan dolayı sahiplerinin cezalandırılması ve cezai müeyyedelerin verilmesi ve bu cezai müeyyedeyi uygulayabilecek tek makamın Çevre ve Orman Bakanlığı olmasıyla ilgili maddelerdir.
En son geldiğimiz noktada, gönderdiğimiz birçok yazıdan cevap alamadık. Dolayısıyla işlem yapılamadı. Bunlar ciddi sorunlar. Bir apartman dairesinde 30-40 kedi beslenmesini rasyonel bulmuyorum. Bizim gidip yerinde incelediğimiz vakalarda gördüğümüz şey, bu, sevgiyi aşan bir durum. Herşeyin fazlası zarar derler ya. Apartmanların içi de toplumsal yaşam alanı olarak etkileniyor, komşularınız da etkileniyor. Maltepe’de belli bir bilinç oluşuyor. Bu bilinçte olan herkese elimizden geldiğince yardım etmeye hazırız. 

Hayvan seviyorum diyen insanlardan ricam:
Hayvan sevmek sadece başını okşamak, yüzüne bakmakla olmuyor. Onlara bir iyilik yapın, sokağınızda onların yaşamalarına izin verin. Kendi yaşamlarını sürdürebilmelerine imkan tanıyın. Duyarlı insanların açtığımız bu kısırlaştırma merkezi ile ilgilenmelerini bekliyorum. 

Hayvan seviyorum diyen herkesin maddi manevi risk alması gerekiyor. Aldıgınız risk hayvana minnet değil, yüreğinizdeki sevgi, yatırımdır. Lütfen barınaktaki hayvanlara da destek olun. Bu sadece Tuzla için değil, tüm barınaklar için geçerli. Biz bunların barınak olarak değil, rehabilitasyon merkezi olarak işletilmelerini istiyoruz.

Daha detayli bilgi için: (555) 545 92 92

26.07.2005

İlgili Başlıklar
Şile Brng: Bulut'un özlemi
Şile Barınağı: Gölge'nin artık kuyruğu yok
Hayvanseverler İzmit Fuar Kedi Evi için ayakta
Şile'de kuduz için birlikte çalıştık
Değişik Bir Kedi Kurtarma Operasyonu
    Yorum Yaz

Yorumlar   (5 adet)

Yazan: hulyae

Tarih: 24 Şubat 2006

Saat: 16:58

Merhaba,
uzun zamandır kısırlaştırma kampanyası ile ilgili bilgi almaya çalışıyorum fakat yukarıdaki telefon a bir türlü ulaşamıyorum.Bahçemizde dişi sokak kedileri var Kedigenin ücretsiz kısırlaştırma kampanyası sayesinde üç beş dişiyi kısırlaştırmıştık. Diğerlerini kısırlaştırma fırsatı bulamadan kampanya bitti. Maltepe'nin Ücretsiz Kısırlaştırma Merkezine nasıl ulaşabilirim yardımcı olurmusunuz?

Yazan: şuleee2

Tarih: 22 Şubat 2006

Saat: 20:06

kediler 6 aylıktan itibaren kısırlaştırılır. ondan önce yapmamak gerekir. gazla kedilerin bayıltıldıgını hiç duymamıştım. Benimkiler hep iğne ile bayıtıldılar. Eski editör ELİF HN AYRILMADAN ÖNCE, KEDİGENİN ÜCRETSİZ KISIRLAŞTIRMA KAMPANYASI VARDI. BİR ÇOK İLDEN BİR ÇOK VETERİNER GÖNÜLLÜ OLARAK BUNA KATILMIŞTI. O SAYEDE VETERİNERİ KENDİMİZ SEÇEREK BİR ÇOK SOKAK KEDİSİ KISIRLAŞTIRARAK, SOKAKTAKİ YAŞAMIN OLUMSUZLUKLARINDAN BİRAZ OLSUN KURTARDIK. ŞİMDİ NEDEN YETKİLİLER UĞRAŞMIYOR BUNLA??!!!

Yazan: dolce

Tarih: 24 Ocak 2006

Saat: 12:37

benim bir sorum olucak. kısırlaştırmada hayvanın iğne yapılarakmı yoksa gazlan bayıltılması daha iyi bunu öğrenmek istiyorum. ayrıca en uygun kısırlaştırma döneminin 6 ve 8. aylar olduğu doğrumu lütfen cevap

Yazan: tali

Tarih: 06 Eylül 2005

Saat: 15:27

Bugün aradığımda 15 gün kadar ara verildiği söylendi ,ne olduğunu bilen var mı acaba?

Yazan: mevaeringen

Tarih: 03 Ağustos 2005

Saat: 09:51

Yaptıgınız islerden dolayı sonsuz tesekkurler. Beylerbeyi nde sahipsiz binlerce kedi var ve bu semt galiba kedi cehennemi. Her kediye yaklasık 5 6 zebani dusuyor. Bu vahsete kim dur diyebilir? Lutfen yardım rica ediyorum. Kedilerle anlasmak kolay ama o İNSAN denen zebanilerle imkansız.

Sayfa başına dönmek için tıklayın
  acelebi - Melike Öner'i...
  luckiya - Pina'ma Mektu...
  luckiya - Narçin Koşder...
  luckiya - Kediler Ölmez...
  maiamelike - Kedigen'in...
Kediler Ölmez, Onlar...
“Kediler ölmez onlar sadece giderler ve bir daha geri gelmezler...”   Böyle diyordu yıllar önce okuduğum bir yazıda... Devamı >>
Pençeli Paylaşımlar
Pençemiz, 9 ayını doldurdu. 21 günlükken evimize gelmişti. Kızımız Cemre, annesi Pençe'yi  beslemeyi reddettiği içi... Devamı >>
Bir Kaşık Paspas, Bi...
'Birden fazla kedi olur mu evde?', 'Bizimki, yeni geleni kabul etmedi geri vermek istiyoruz', 'Yeni bir kedi geldi, eski... Devamı >>
Köşegen Yazarları
Köşegen- Hasan Öztürk - T...
Hacer Kaya - Bencilliğin ...
Zeynep Balkay - Onlar ve ...
Erol Onur - Gitme Zamanı
Vet. Hek. Hakan Boyar - K...
Fadime Yalçınkaya - İnek ...
Bahadır Altay - İranlı
Aydın Can Bekoğlu - Bidon...
Seda Becer - Nedeni Bilin...
Erdal Kaplanseren - Çocuk...

COPYRIGHT © 2000. Her hakkı saklıdır.