Kedigen'in Öyküsü

Üye Adı :
Şifre :
Şifremi Unuttum
Ressam Alev Ermiş Mavitan ile Kediler Üzerine...

1979 yılında DGSA Resim, Heykel, Dekoratif Sanatlar bölümlerini birincilikle kazanan Alev Ermiş Mavitan, 1999 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim görevlisi oldu. 1984 ve 1985 yıllarında kazandığı ödüllerin yanı sıra 16 kişisel ve çok sayıda karma sergiye katıldı. Alev Mavitan ile Kedigen için Galeri Harmony'de biraraya geldik.

Resimlerinizdeki kediler öyle gerçek gibi ki, sanki yıllardır kedileri gözlemliyormuşsunuz gibi. Kediler hayatınıza nasıl ve ne zaman girdi?
Aslında kedi hayatıma çok yakın bir zamanda girdi. Ben hayvanlardan korkutularak büyütüldüm. Evin içine tüyü dökülür, koku yapar diye alınmazdı hayvanlar. Büyüdüğümde de hayvanlardan korkar oldum, uzaktan severdim ama hiçbir yakın ilişkiye giremezdim. Kızım doğduktan ve belli bir yaşa geldikten sonra, bir kedi alalım diye tutturdu. Kızımın benim gibi olmaması için aklımın bir kenarında acaba bir kedi alsak ben ne yaparım diye kendimi yiyip bitiren bir yanım vardı. Sonra bir arkadaşım emrivakiyle bir kedi yavrusu getirdi. Kedi evimize girdikten sonra veteriner girdi, bilgiler girdi, onu tanımaya başladım. Ben hayvan elleyemeyen bir insan olarak birden kediyi şırıngayla besleyen, onu temizleyen biri oldum. Küçüklüğümden beri uzaktan sevdiğim bu hayvanla artık barışmak istiyordum ve sonunda oldu. Sonra inanılmaz bir sevgi başladı.

Resimlerinizde kediyi nasıl işlediniz?
Resim yaparken o dönem konum insan dünyasıydı. Ve insanın kalabalık içinde yalnız hissetmesi temasını işlemeye çalışıyordum. Kedi de insan yalnız bir hayvan. 5-6 yıl bu konuyu işledim. İlk 1999 yılında Harmony Sanat Galerisinde Nedret Hanım'ın Karma Kedi Sergisi isteği üzerine kedi resmi yapmaya başladım. Kedinin de hayatımıza girmesiyle insan temam değişti. 1-2 kedi resmi derken Ankara'da kedilerle ilgili ilk kişisel sergimi açtım. Bu da 2.kedi sergim.
Resimlerinizde hangi teknikleri kullanıyorsunuz?
Ben iki malzemeyi çok yoğun kullanırım. Yağlı pastel ve yağlı boya. Küçük boyutlu resimler yağlıboya kağıdın üzerine pastel, büyük olanlar tuval üzerine yağlı boya çalışmalarımdır.

Yaratıcılığınızda kedi nasıl bir rol oynuyor, ondan ilham alıyor musunuz?
Kedi çok estetik ve resimsel bir hayvan. Özellikle tek renk kedi, resimsel bir leke gibi durur. Gerinmesi, duruşu, bakışı, her formuyla çok estetiktir. Belindeki halkadan dolayı adını Halkabel koyduğumuz kedimiz de bana ilham verdi. Kediyi daha önce de resimlerimin bir yerinde kullanırdım. Bir yerden bir kedi kafası uzanır veya kuyruğu çıkardı. Resimlerdeki kedilerin çoğu Kuzguncuk'un sokak kedileri. Başrolde siyah kedi var çünkü resimsel lekesi çok kuvvetli.
Kediyle sizin karakterinizde örtüşen yanlar buluyor musunuz?
Kendi karakterimden öte insan dünyası ile kediyi yakın buluyorum. İnsanlar yalnız. Kedi de tek başına yaşayan bir hayvan. Bu yalnızlık, mutsuzluk anlamında değil. Kedi de insan gibi istediği zaman gelip sürtünüp çok güzel dostluklar kurabiliyor. İnsan ve Yalnızlık temalı resimlerimde, hayat bir tiyatro gibidir, herkesin bir rolü, bir kostümü vardır ve maskelerimizin ardındaki gerçek yüzlerimizi kolayca göstermiyoruz, fikrini yansıtmaya çalıştım. Bunu da resimsel bulduğum bana artistik gelen lekeler, giysiler ve renklerle yumuşattım.

Kuzguncuk eski dokusuyla olduğu kadar kedileriyle de bilinen bir semtimiz. Sizce kediler Kuzguncuk'ta mutlu mu?
Kuzguncuk yapı itibariyle İstanbul'un hala kasaba kalmış ender yerlerinden biri. Buranın halkı da hayvanlara alışık. Birlikte yaşayabiliyorlar, sokak hayvanlarına çok güzel yaklaşan insanlar var. Kuzguncuk halkı hayvanlara kötü davrandığını görmedim. Herkes onlar için bir şeyler yapıyor. İlaçları eczaneden sağlanıyor, dükkanlar artan yemeklerini veriyorlar. İstanbul'un şanslı sokak kedileri buradakiler.

Eşiniz Bihrat Mavitan ünlü heykeltıraşlarımızdan. Kendisi de 1999 yılında Harmony'de açılan kedi sergisine kedi heykelcikleri ile katılmıştı. Ortak konularınızdan biri kedi olmasından yola çıkarak birbirinizi etkilediğinizi düşünüyor musunuz?
Bihrat daha önce kösele ve ahşaptan kediler üzerinde çalışmıştı. Çok çeşitli konular denedi ve tavrımız, tarzımız farklı olduğu için birbirimizi etkilemedik. İkimiz de figüratif işler yapıyoruz ama çok farklıyız.
Kedinizin sizin kişiliğinizi etkilediğini düşünüyor musunuz?
Tek taraflıdan çok karşılıklı etkileşim var bence. Belli alışkanlıklarınız varken hayatınıza başka bir canlı giriyor. Sizin kurallarınızı ve ona göre yaşamayı öğreniyor.siz onu etkiliyorsunuz. O da karşılığında kendi kurallarını size öğretiyor ve sizi etkiliyor. Tıpkı çocuk sahibi olmak gibi. Siz artık tek başına değilsiniz. Ve o zaman daha iyi anlıyorsunuz çocuk ya da hayvan sahibi olduğunuzda hayatınızın ne kadar çok değiştiğini. Hayatınıza bir hayvan girince çevrenizdeki bir sürü hayvanı fark etmeye başlıyorsunuz, farklı gözle bakmaya başlıyorsunuz. Ben demek eskiden kedilere bakar geçermişim. Hayvan sahibi olmakla dünyaya daha geniş bir perspektiften bakmaya ve daha verici olmaya başlıyorsunuz.

15.08.2002

İlgili Başlıklar
Nedret Erençin, Kediler ve Harmony
    Yorum Yaz

Yorumlar   (1 adet)

Yazan: chaton rouge

Tarih: 08 Temmuz 2005

Saat: 15:07

ben bihrat mavitan ı tanıyorum.. inanılmaz güzel heykelleri vardır bihrat bey in.. eşi de en az kendisi kadar sevimli... böyle güzel aileye sevgiler sunmaktan başka ne gelir elden :)

Sayfa başına dönmek için tıklayın
  acelebi - Melike Öner'i...
  luckiya - Pina'ma Mektu...
  luckiya - Narçin Koşder...
  luckiya - Kediler Ölmez...
  maiamelike - Kedigen'in...
Kediler Ölmez, Onlar...
“Kediler ölmez onlar sadece giderler ve bir daha geri gelmezler...”   Böyle diyordu yıllar önce okuduğum bir yazıda... Devamı >>
Pençeli Paylaşımlar
Pençemiz, 9 ayını doldurdu. 21 günlükken evimize gelmişti. Kızımız Cemre, annesi Pençe'yi  beslemeyi reddettiği içi... Devamı >>
Bir Kaşık Paspas, Bi...
'Birden fazla kedi olur mu evde?', 'Bizimki, yeni geleni kabul etmedi geri vermek istiyoruz', 'Yeni bir kedi geldi, eski... Devamı >>
Köşegen Yazarları
Köşegen- Hasan Öztürk - T...
Hacer Kaya - Bencilliğin ...
Zeynep Balkay - Onlar ve ...
Erol Onur - Gitme Zamanı
Vet. Hek. Hakan Boyar - K...
Fadime Yalçınkaya - İnek ...
Bahadır Altay - İranlı
Aydın Can Bekoğlu - Bidon...
Seda Becer - Nedeni Bilin...
Erdal Kaplanseren - Çocuk...

COPYRIGHT © 2000. Her hakkı saklıdır.