|
1936'da Tekirdağ'da doğan ve ilkokul çağlarında "Küçük ressam" diye çağrılan Nevin İşlek, hocası Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yüreklendirmesiyle 1965 yılından itibaren özgün yapıtlarını kişisel ve karma sergilerde izleyenlere sundu. Çalışmalarını daha çok tuval üzerine karışık teknik kullanarak yapan Nevin İşlek, son sergisinde halk sanatlarımızdan biri olan "cam altı" tekniği ile uyguladığı örnekleri sergiliyor. İlk sergisini annesiyle birlikte açan Mehlika Baş, 1971 İstanbul doğumlu. Çok küçük yaşlarda resim yapmaya başlayan Mehlika Baş, beş-altı yıl öncesine kadar desen çalışmaları üzerinde yoğunlaşan resimlerinde "cam altı" tekniğini kullanmaya başladı ve Geleneksel Türk Halk Resmini en sevdiği kedi figürü ile buluşturdu. Nevin İşlek ve Mehlika Baş ile Kedigen için Galeri Oda'da biraraya geldik. Ana kız kedicisiniz. İlk kedi maceranız nasıl başladı? Nevin İşlek: Kedi her zaman hayatımızda yer aldı. Biz 4 kardeşiz ve hepimizin kedisi vardı. Benim de çok sevdiğim sarı bir kedim vardı, sanıyorum beş yaşlarındaydım. Bir gün eve döndüğümüzde cumbada onun ölüsünü bulduk, oturur vaziyetteydi, üzerine sinekler konuyordu. O kadar net hatırlıyorum ki, çok üzülmüştüm. Onu mezarlığa gömdük, günlerce ağlamıştım. Daha sonraki yıllarda evde ve sokakta devamlı kedi besledim. Ta ki çocuklarım doğana, onlar biraz büyüyene kadar; bir 10 sene eve kedi girmedi. Şimdi ise sayıları 7-10 arasında değişen kedilere bakıyorum. Mehlika Baş: Annem biz küçükken kediye pek izin vermiyordu, ama ben hep kapı önlerinde gizlice beslerdim kedileri. Nevin İşlek: O zamanlar Tübitak'ın lojmanlarında oturuyorduk. Orada yer altı borularına giden koca kapaklar vardı. Mehlika'yı arayan onu, kapakların orada kedi beslerken bulurdu. Evdeki kediler birbirleriyle nasıl anlaşıyolar? Nevin İşlek: Bazen büyük kavgalar kopuyor. Kına 10, Leke 3, Yakamoz 9 yaşında, balkonda yaşayan 2 yaşında Ay ve Doğa var. Anneleri Melisa içerde yaşıyor. 2-3 tanesi balkonda yaşıyor, bir de Çıngırak'ımız var. Ona ne yapsam yaranamıyorum. Dışarı çıkarken ayrı miyav, eve gelip yemek yerken ayrı miyav. Bir de dışarı giderken meşhur kokulu imzasını atıp gidiyor. Kışın kısırlaştırdıklarım da evde yaşıyor.
|
Kedide sizi ilk çeken, resimlerinizin baş kahramanı olmasını sağlayan nedir? Mehlika Baş: Öncelikle vücut yapıları ve hareketleri çok estetik geliyor bana. Her gün yeni bir hareketlerini keşfediyorum. Sonra kişilikleri beni çekiyor. İnsan gibi hepsinin ayrı ayrı kişiliği var. Kedi resmi yapmak çok hoşuma gidiyor. İnsan figürleri de yapıyorum ama kedi resmetmeyi daha çok seviyorum. Nevin İşlek: Çok yalnızdır kediler, kendi hallerinde, umursamaz. Evdekiler kaloriferin üzerine tren gibi sıralanıyorlar. Hiçbiri diğerinin yüzüne bakmıyor, rahatsız etmiyor, kendi hallerindeler. Sahibini paylaşmak istemiyor. Bense yalnızlıklarını paylaşıyorum onların. Kediler birlikte yaşaması kolay hayvanlar kendi hallerinde yaşar. Bunun en güzel ressam Cihat Burak anlatır ve "Kedi bilgedir" der. Sokakta yaşayan kediler hep tetikte ve tedirgindirler dikkat ederseniz. Çünkü insanlar, hep rahatsız ederler onu, o hiçbir şey yapmasa da. Kedilerle huzuru, dinginliği çok güzel paylaşabilirsiniz. Sobada bir çaydanlık düşünün tıkırdayan, öyle bir şeydir kedi. Camaltı tekniği nedir ve nasıl yapılır? Mehlika Baş: Camın arkasına desen çizilir, mat kalacak yerler akrilikle, şeffaf yerler cam boyasıyla boyanır. Bu ışıltılı görüntü oradan çıkıyor. Daha sonra buruşturulmuş folyo konur camın arkasına. Böylece boyalar camın arkasında kalır. Elbette en üstte kalacak desenler en önce çizilir ve sağ sol tamamen ters çalışılır. Siz de resim yapıyorsunuz kızınız da. Birbirinizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Ana-kız aynı işle uğraşmak çok güzel bir şey. Her zaman konuşacak bir şeyimiz vardır. Mehlika Baş: Annemle farklı tarzlarda resim yapıyoruz. Aynı mekanda resim yaptığımız için başından sonuna kadar aşama aşama o resmin nasıl yapıldığını görüyoruz ve birbirimizi sık sık eleştiriyoruz. Anneniz siz doğduğunuzda bir süreliğine kedisiz hayata geçti. Siz nasıl karar verdiniz bebeğiniz varken kedi sahibi olmaya? Korsan bize geldiğinde bebek 1.5 yaşındaydı. Yine de kediyi bebekle aynı evde tutmamam için büyüklerden çok baskı geldi ama Korsan'ı sokağa atamadım. Uzun bir süre kediyi ayrı odada bebeği ayrı odada tuttuk. Bir de aksi gibi benim kedim çok saldırgan ve agresif. Durup dururken saldırır, kanepenin arkasına saklanır,size oyun gibi gelir ama saldırırken ve dişlerinin geçirirken ciddidir. Senelerdir birlikte yaşıyorlar. Nevin İşlek: Korsan Mehlika'ya aşık. Onu paylaşmak istemiyor. Çok zor bir durum, çünkü uysal bir kedi değil ve bunca yıldır değişmedi. Ama bu saatten sonra hayvanı sokağa bırakamayacağımıza göre öyle kabul ediyoruz. Kedigen'de her ay bir konuyu tartışıyoruz. Bu ayki konumuz da "Hamilelik ve Kedi". Siz ne düşünüyorsunuz? Mehlika Baş: Doktor ve veteriner hekim ile görüştükten sonra sağlığı tehdit eden bir durum olmadığı sürece ben hamilelik sırasında ve sonrasında bir sakınca görmüyorum. Çocuk olduktan sonra da biraz dikkatli olmak lazım. Evin kedisi kıskanabilir. Ama çocukların bir kediyle birlikte büyümeleri bence çok olumlu etkiler yaratıyor. Küçük yaşta merhamet duygusunu, yardım etme duygusunu ve paylaşmayı öğrenmeleri açısından çok önemli. Anneniz bu kadar çok kediye apartmanda bakarken hiç şikayetle karşılaştı mı? Mehlika Baş: Annem 20 yıldır o evde oturuyor ve pek kedi sevmeyen insanların yaşadığı bir apartman. Hatta yıllar önce bir kediyi sokağa bırakmak zorunda kaldık. Hala bunun vicdan azabını duyuyoruz. Ve ondan sonra hiç kimseye kulak asmadık ve kedilerle birlikte yaşıyoruz. Annemin baktığı kediler evde yaşıyorlar zaten ve giriş katı olduğu için apartman girişini de kullanmıyorlar. Yani gürültü ve pislik söz konusu değil. Kafaya takacak bir şey arayan insanlar çok var. Onlar da kediyi buluyorlar. Peki, kediniz mi sizin kişiliğinizden etkileniyor siz mi onun kişiliğinden? Mehlika Baş: Kedimin benden, insanlardan pek etkilendiğini sanmıyorum. Onların çok sağlam kişilikleri oluyor ve o size kabul ettiriyor kendi kurallarını. Daha çok onun sözü geçiyor. Evin patronu odur. Sizce kedilerle telepati kurulabilir mi yoksa bazı alışkanlıklar mı söz konusu? Kediler çok hassas ve dikkatliler. Evin içinde sürekli sizi izlerler. Bakışlarınızdan neyi, ne zaman, nasıl yapacağınızı çok iyi anlıyorlar. Buna telepati denemez sanırım. Duyarlı oldukları için farklı bir şekilde iletişim kuruyorlar.
Nevin İşlek ve Mehlika Baş'ın Resim Sergisini görmek için tıklayın.. 15.08.2002
|