Kedigen'in Öyküsü

Üye Adı :
Şifre :
Şifremi Unuttum
Kedilerin Ressamı Selin Işın

Kedi, çok eski zamanlardan bu yana hemen hemen tüm sanat dallarında ilham kaynağı olan bir hayvandır. Edebiyatta, dansta, tiyatroda, sinemada ve tabi ki resimde... Türkiye'de kedi resmi yapan kedici ressamlardan Selin Işın çocukluğundan beri resim yapıyor. Sadece kedi resimleri.

Kendi deyimiyle;
Ben kedilerin ressamıyım.
Nereye bakarsam onlar var, yüzlerce.
Ve içlerinde ben.
Resim benim gündüz düşlerimdir.
Bakışları daima uzaklara, bilinmeyene
Odaklanmış kedilerim; kendimce
Kurguladığım bir masalın zaman aralıklarıdır.
1998 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu olan Selin Işın, 1996 yılından beri 4 kişisel sergi, sayısız karma sergide yer aldı. Selin Işın'ın son sergisi 30 Ekim- 17 Kasım 2001 tarihlerinde İzmir İş Bankası Sanat Galerisi'nde açıldı.

Sizin için kedi ne anlam ifade ediyor?
Kedi ilginç bir yaratık, birbirine bütünüyle karşıt iki yaşam şeklini birlikte sürdürüyor. Evde sahibinin yüzüne çocuk gözüyle bakan kedi, kapı açılır açılmaz kendi kendine yeten bir yaratığa dönüşerek dışarı fırlıyor. Evcil hayvandan vahşi hayvana geçis hayranlık verici. Bu, birçoğumuzun içinde gizli kalan, bastırılmış duyguların dışavurumu gibi; kendi içimde yaşadığım çelişkiyi; olmak zorunda kaldığım 'ben' ve gerçekte 'kim' olduğum arasında gidip gelen süreci, iki karşıt kisiliğin birlikteliğinin en 'gerçek' ifadesi olarak, 'kedinin' bunu aktarmak için en uygun sembol olduğuna karar verdim. Onlar da bizler gibi bir karmaşanın içindeler, farklı karakterlere sahipler. Bir tekir kedinin haylazlığı, kara kedinin asilliği, sarman kedinin sevecenliği yaşamımdaki insanlarla örtüşüyor. Birer kedi karakteri yüklüyorum onlara, böylelikle anlamak daha kolay oluyor benim için. Kimi zaman bir kedinin gözünden bakıyorum dünyaya.

Kedilerde en çok sizin ilginizi çeken ne oluyor?
Ben bahçeli bir evde büyüdüm ve çevremde hep kediler vardı. Çocukken, kedilerin oyunculukları ve renkleri ilgimi çekerdi. Büyüdükçe, kedinin ruhunun başka dünyalara dönük olduğunu keşfettim. Kedilerin sosyal kurallarla belirlenmiş karmaşık ama örgütlü br toplu yaşam kavramı var. Bunun yanı sıra tek başlarına hareket etme özgürlükleri fazlasıyla belirgin. İşte bu kendine özgülük, kedinin beni büyüleyen özelliklerinin başında geliyor. Kedinin dinamizmi ve vücut yapısının mükemmel estetiğgi; yaptığı her harekette vücut kıvrımlarında oluşan en ufak değişim öylesine etkileyici ki. Kedisiz bir hayat düşünemiyorum. Sonsuz bir huzur vermenin yanında çok iyi dostlar. Çocukluğuma ait en güzel anıları simgeliyorlar benim için.

Kedilerle böylesine özdeşleştiğinizi düşünüyorsanız ortak yönleriniz neler?
Özgürlüğe düşkünüz. Evimizde, kendimize ait mekanımızda uslu ve uysalız, dışarıda hayatın içinde dönüşümler yaşıyoruz. İletişimi ve sevilmeyi seviyoruz. Ama birileri kuyruğumuzu çekerse ya da üzerimize su dökerse pençelerimizi çıkarırız. Ve kesinlikle nankör değiliz.
Siz çok küçük yaşlardan beri resim yapıyorsunuz. Ve resimlerinizdeki başkahraman kediler.
Bütün yaşamımı aksettirdiğim resimlerimde de hep kediler var. Her bir kedi; bir yaşanmış, bir insan, bir duygu. Yaşamı ve sonsuzluğu simgeleyen mavi, gizemin karanlığı, ve aşkın ya da özlemlerin kırmızısı kedilerimle bir araya geldiğinde resimlerim ortaya çıkıyor. Çoğu zaman bir mesaj kaygısı taşımıyorum resimlerimde ama her birinin içinde dikkatlice bakıldığında anlaşılabilen kısa göndermeler var yaşama dair. Çok fazla anlatımcı olmak istemiyorum ama kimi zaman da tek bir renk her şeyi anlatmaya yetiyor. Kediler birer anahtar benim için, bana ait. Onlardan başka bir şeye yer yok sanırım resimlerimde.

Hayvan sevgisi yaratıcılığınızda nasıl bir rol oynuyor?
Kedilere olan tutkum, beni resim yapmakta ateşliyor. Kedim doğurduğunda, onu okşadığımda, ondan pozitif enerji aldığımda resim yapmak istiyorum. Kedilerimden biri öldüğü zaman ise, uzun süre resim yapamadım.
Unutamadığınız bir kedi anınız var mı?
Kedilerden hoşlanmayan bir arkadaşım gelmişti. Bidon, şu anda birlikte yaşadığım kedim, onu korktuğunu ve kendisinden hoşlanmadığını anladı ve kızın karşısına geçip oturdu. Arada bir yaklaşacakmış gibi hamleler yaptıkça, arkadaşım daha da gerildi ve Bidon'a bir tekme attı. Ne yaptın dememle, bana saldıracaktı diye kendini savundu. Birkaç dakika sonra ben mutfağa gitmisştim, o tuvalete. Döndüğümde, Bidon salonun ortasında göğsünü kabartarak uzanmış mutlu bir şekilde kuyruk sallıyordu. Arkadaşımın ayakkabısının içine yaparak tekmenin intikamını almış.

Kedigen'deki tartışma konumuz: "Kişiliğiniz mi kedinizi etkiliyor yoksa kediniz mi kişiliğinizi? " konusu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu etkileşim zamanla ve karşılıklı oluyor bence. Kendini kedi sanan insanlar olduğu gibi kendini insan sanan kediler de var. Ailenin bir parçası gibi olmak istiyorlar. Kedileri asıl etkileyen yaşadıkları ortam. Devamlı bağırış çağırışların arasında, şiddet içinde yaşıyorlarsa, kediler de çocuklar gibi bundan çok etkileniyor. Agresifleşiyorlar, saldırganlaşıyorlar, bazıları tamamen tepkisizleşiyor. Huzurlu bir ortamdalarsa, gerçek bir kedi gibi davranıyorlar.

14.08.2002

Yorum Yaz
Sayfa başına dönmek için tıklayın
  mltmyrtsvn - Emel Artut...
  barut - Bidon 25 - Sava...
  firtikk - Hayatımda Yaş...
  firtikk - Kediler Ölmez...
  Veterinerrr - Özlem Yıl...
Kediler Ölmez, Onlar...
“Kediler ölmez onlar sadece giderler ve bir daha geri gelmezler...”   Böyle diyordu yıllar önce okuduğum bir yazıda... Devamı >>
Pençeli Paylaşımlar
Pençemiz, 9 ayını doldurdu. 21 günlükken evimize gelmişti. Kızımız Cemre, annesi Pençe'yi  beslemeyi reddettiği içi... Devamı >>
Bir Kaşık Paspas, Bi...
'Birden fazla kedi olur mu evde?', 'Bizimki, yeni geleni kabul etmedi geri vermek istiyoruz', 'Yeni bir kedi geldi, eski... Devamı >>
Köşegen Yazarları
Köşegen- Hasan Öztürk - T...
Hacer Kaya - Bencilliğin ...
Zeynep Balkay - Onlar ve ...
Erol Onur - Gitme Zamanı
Vet. Hek. Hakan Boyar - K...
Fadime Yalçınkaya - İnek ...
Bahadır Altay - İranlı
Aydın Can Bekoğlu - Bidon...
Seda Becer - Nedeni Bilin...
Erdal Kaplanseren - Çocuk...

COPYRIGHT © 2000. Her hakkı saklıdır.