|
Süha Derbent, Türkiye'nin ilk ve tek vahşi doğa fotoğrafçısı... Dünyanın birçok yerine giderek orada yaşayan hayvanları, özellikle de büyük kedileri fotoğraflayan ve deneyimlerini, fotoğraflarını bizimle paylaşan Süha Bey, Kedigen ailesinin bir üyesi... Süha Derbent ile, hem kediler hem fotoğrafçılık üzerine sohbet ettik.
|
Vahşi doğa fotoğrafçılığı zor mudur? Her fotoğrafçı bunu yapabilir mi? Her işin kendine göre zorlukları var elbette. Özel bir zorluğu olduğunu ben düşünmüyorum. Bu işi yapabilmek için gerekli bilgileri edinmek ve bu işe uygun kamera ekipmanını kurmak işe başlamak için yeterli adımdır. Gerisi çok çalışmaya kalıyor. Vahşi doğada fotoğraf çekmek özel bir yetenek gerektiriyor mu? Elbette ama bu diğer fotoğrafçılık alanlarında gerektiğinden daha fazla değil diye düşünüyorum. Vahşi doğa fotoğrafçılığının Türkiye ve dünyadaki durumu nedir sizce? Türkiye'de bir çok doğa bir miktarda kuş fotoğrafçısı var. Bildiğim kadarı ile bu işi profesyonel olarak meslek edinmiş ve bu işten kazandığı ile yaşayan bir başkası ise yok. Dünyada ise diğer bir çok iş alanında olduğu gibi bu işte de uzmanlaşmış çok sayıda fotoğrafçı çalışıyor ve ciddi bir rekabet var.
|
Vahşi doğadaki hangi tür fotoğraflar daha değerlidir? Kesinlikle böyle bir ayırım yok. Belgelenen her tür ve bu türe ilişkin davranışların hepsi değerlidir. En azından benim için öyle. Sizin için vahşi doğa fotografçılığı ne anlam taşıyor? Uzun yıllar gezi fotografçılığı yaptım. Bu güne dek 40'ın üzerinde ülke gördüm. Eskiden fotoğraf çekmek için seyahat ederdim. Şimdi ise birazda bu canlılara yakın olmak için bu işi yapıyorum. Kendimi hayatın içinde daha anlamlı hissetmeme ve yeniden konumlandırmama neden oldu. Bu işe nereden ilgi duydunuz? Hayvanlara olan ilgim ve sevgim çok eskiye dayanırdı. Bir gün Emirates Airlines sponsorluğunda gittiğim bir fotosafari sonrasında bu işe geçmenin ilk temelini aklımda attım. Sonrasında ise bu gelişti ve sürdü. Fotoğraf çekerken ne gibi tehlikelerle karşılaşıyorsunuz ve olası tehlikelerden ürktüğünüz oluyor mu? Fotoğraf çekerken zaman zaman ürktüğüm oluyor. Ama giderek bu da azalıyor. Hayvan davranışlarını öğrendikçe bunu aşmak kendiliğinden gelen bir şey. Hayvanları rahatsız etmediğiniz ve saygı gösterdiğiniz sürece riski minimize etmiş oluyorsunuz. Benim bu güne kadar hayvanlardan dolayı yaşadığım tehlikeli bir olay pek olmadı.
|
Kedi sevginizin, özellikle büyük kedi fotoğrafları çekmenizde etkisi var mı? Kesinlikle var. Buna, bu canlılara duyduğum hayranlığı ve ulaşılmazlıklarınıda eklerseniz büyük kedileri fotoğraflamaktaki başlıca nedenlerimden bazılarına ulaşmış olursunuz. Bir diğer neden de artık giderek azalan bu canlıların korunmasına yönelik bir bilinç oluşumuna fotoğraflarımın yapacağı katkıdır. Beni bu işe bağlıyor. Vahşi doğadan öğrendikleriniz oldu mu? Bir çok şey öğrendim. En başta sabır, saygı ve güven. Bir gezi öncesindeki hazırlık aşamaları nelerdir? Uzun zaman önce başlayan bir araştırma süreci var. Bölge, iklim,arazi koşulları, rehberler, hayvan ve hayvan davranışları üzerine… Fiziksel olarak kendinizi nasıl hazırlarsınız? Bunun bir kriteri var mı? Fiziksel olarak uzun süre çalışmanın getireceği yorgunluğa hazırlanmak gerek. Yola çıkmama bir ay kala biraz idman yapmaya başlıyorum. Bu benim fiziksel dayanıklılığımı arttırıyor. Kendinizde bir kediyle ortak gördüğünüz özellikleriniz nelerdir? Hiç bir insanın bir kedi kadar mükemmel olamayacağı nitelikleri var kedilerin. Ben büyük hayranlık duyuyorum. Onlar kadar bağımsız, güzel ve estetik hareket edebilmek keşke mümkün olsaydı. Evinizde bir kediniz var mı, kedinizle ilişkiniz nasıl? Evet var. Onu izlerken aslında evlerimizde birer aslan, leopar ya da kaplan beslediğimizi düşünüyorum. Bir çok temel davranışlarının aynı olduğunu gözlemliyorum. Son olarak, bir web sayfanız var mı? www.suhaderbent.com adresindeki sayfamda küçük bir kişisel dia bankası ve yayınlanmış tüm çalışmalarım yer alıyor.
Süha Derbent'in Fotograf Sergisini görmek için tıklayın.. 14.08.2002
|